[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Skive Kaserne er et af de tjenestesteder, der udnytter, at Flagdagen for Danmarks Udsendte i år falder på en lørdag. Ingeniørregimentet slår porten op for byens borgere og holder åbent hus sammen med Skive Kommunes markeringen af flagdagen.

-På den måde sætter vi lidt ekstra kulør på flagdagen, siger Chalotte Sølvsten, der er presseofficer ved Ingeniørregimentet.

Vi mindes de faldne
Flagdagen er både en minde- og en hyldestdag, og det sætter også sit præg på arrangementet i Skive. Ingeniørregimentet indleder dagen med en brunch for veteraner og de pårørende til de soldater fra regimentet, der er faldet i international tjeneste. Regimentet mistede soldater i Dvor i 1995 og i Kabul i 2002.

Efter morgenmaden er der flagdagsparade, og efter paraden fortsætter flagdagsdelen af arrangementet med mindehøjtidelighed ved mindemuren og mindestenene på kasernen, samtidig med at de mange stande og aktiviteter lukker op for publikum.

-Vi har tidligere haft taktiske demonstrationer, men i år har vi valgt at have arbejdende stande i stedet for. Vi har blandt andet udstillinger af ingeniørmateriel, man kan prøve at bygge en bro, være soldat for en dag og kaste med håndgranater. Man kan også få ture i pansrede mandskabsvogne og piranhaer, og prøve en minigravemaskine. Det er altid meget populært, fortæller Chalotte Sølvsten.

Falck, politiet og det lokale beredskab er også med til det åbne hus på Skive Kaserne.

Se programmet for det åbne hus på Skive Kaserne her.

Soldat i 45 minutter
I den stort set modsatte side af landet - på Bornholm - byder Opklaringsbataljonen også borgerne inden for til flagdag og åbent hus på Almegårds Kaserne. Flagdagens arrangement begynder med mindeparade for bataljonens faldne, før dørene åbnes for publikum.

Bornholmerne kan blandt andet se morgenappel med de værnepligtige i Marineeskadronen, få en smagsprøve på hvordan det er at være udsendt og se soldaterne udføre forskellige militære discipliner. Børnene kan også prøve at være soldat i 45 minutter.

Efter det åbne hus marcherer soldaterne til Store Torv i Rønne, hvor der er parade og taler og senere til mindesmærket ved Munch Petersens Vej, hvor der er flagparade.

Se programmet for det åbne hus på Bornholm her. Og en oversigt over alle arrangementerne på flagdagen her.

På flagdagen sender forsvaret.tv live fra paraden på Christiansborg fra kl. 15.30.