[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af de danske presseofficerer i Irak og Afghanistan

Bidraget på de i alt 120 udsendte soldater i Irak samledes om aftenen den 5. september uden for, for at fejre den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Midt i sandet og varmen, med T-walls som baggrund, prydet af det røde og hvide Dannebrog mødtes de danske soldater.


Chefen taler til sine soldater. Foto: Presseofficer Simone Flinthøj

Oberstløjtnant Thomas Øgendahl Knudsen som er chef for DANCON i Irak holdt tale til den store forsamling af soldater:

-Denne dag er vigtig for, at hele det danske samfund anerkender, at vi har soldater, der kæmper en kamp for frihed og demokrati langt fra de trygge rammer i Danmark. Det betyder også meget for os som soldater, og det betyder rigtig meget for vores pårørende, der må gå hjemme og få hverdagen til at hænge sammen uden at de opnår nogen egentlig forståelse for deres situation blandt venner, veninder, familie og kollegaer. Vigtigst af alt er det, at vi holder fast i flagdagen, bliver ved med at markere den år efter år, fordi vi fortjener Danmarks anerkendelse, og fordi vi vil huske, var nogle af ordene i oberstløjtnantens tale om vigtigheden i at støtte op om den nationale flagdag.


Foto: Simone Flinthøj

Efterfølgende blev der udbragt et tre-foldigt leve for alle nuværende udsendte, for danske veteraner og for alle de pårørende til udsendte, som kæmper hverdagens kampe hjemme i Danmark.


Danske soldater ved flagdagsparaden. Foto: Presseofficer Simone Flinthøj


Combined Joint Taskforce Operation Inherent Resolve


Stabsbidraget Combined Joint Taskforce Operation Inherent Resolve samlet i Coalitionsgården. Efterfølgende holdt ældste officer tale, inden der blev skålet og ønsket god Flagdag i en kold forfriskning. Tekst og foto: Nikolaj Thide.

Flagdag i Afghanistan

I Afghanistan blev flagdagen markeret med parader i alle de danske lejre. På den syvende flagdag, var folk samlede i både NKC (New Kabul Compound) lejren og lejren i den internationale lufthavnen for at markerer dagen, men også for at mindes de kammerater, som danske soldater har mistet i Afghanistan.


Flagdagen blev markeret med internationalt besøg i den internationale lufthavn i Kabul. Foto: Christian Ployart Wetche

I de internationale lufthavn var der besøg af danske soldater fra Resolute Support hovedkvarteret. Særlige gæster fra Norge og Australien var også repræsenteret ved paraden. Paradepladsen var pyntet så godt det kunne lade sig gøre med et stort Dannebrog ophængt på siden af en lastbil og fanekom-mando.

Brigadegeneral HC Enevold holdt en tale, hvor han blandt andet sagde:

- Vi skal ikke glemme, at flagdagen også er en tak for den støtte de pårørende yder. Vi må aldrig undervurdere det savn og de bekymringer, der følger med det at være pårørende til en udsendt – det er ofte dem der har det sværest, og dem, der ret beset burde modtage den største hyldest.


Feltpræsten læser navne på de døde soldater højt. Christian Ployart Wetche.

Under paraden trådte feltpræsten frem og holdt tale til de døde soldater, før han læste navnene på de 45 soldater, der er døde i Afghanistan, højt.

Efterfølgende samledes alle til et socialt arrangement med kolde drikke og mad fra grillen.

Flagdagen blev også højtideligholdt i NKC lejren i centrum af Kabul. I dagens anledning var de danske mentorer og sprogofficerer fra Camp Qargha kommet på besøg i NKC for at markere dagen sammen det bornholmske Mobile Force Protection Team, rådgiverne fra Army Institutional Advisory Team, samt de danske stabsofficerer fra Kabul Security Force.

Til aften var der fællesspisning hvor der blev serveret pizza og ellers var der hygge på programmet. Dagen sluttede med en volleykamp.