[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

De 14 standard flex skibe i Flyvefisken-klassen blev bygget under den kolde krig, bl.a. til at operere i Østersøen, hvor de både kunne anvende dybdebomber mod ubåde, torpedoer og Harpoon-missiler mod fjendtlige skibe, og Seasparrow-missiler mod fly. 

Skibenes rolle blev dog overflødig før skibene selv var udtjente. Derfor er det en tilfredsstillende følelse for ikke mindst salgsdirektøren i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Bjarke Heiberg-Iürgensen, at de er blevet solgt.

- De blev bygget til godt 40 års virke, men kun anvendt i 20, så det er fint at Portugal kan gøre brug af dem i 10 – 20 år endnu. Og så er det en god forretning for Danmark, fortsætter Bjarke Heiberg-Iürgensen.Selvom det portugisiske søværn ikke har offentliggjort den eksakte pris, er det kendt, at Danmark har modtaget mellem 40 og 50 millioner kroner for de fem skibe, der nu skal bygges om og moderniseres på værft i Portugal.

Tilbage ved kajen i Korsør ligger nu kun fire standard flex skibe tilbage. Havkatten forventes solgt indenfor et halvt års tid, mens der er konkrete planer for de sidste tre;

- Med mindre de ikke bliver solgt til de interessenter, som lige nu kigger på dem, vil de blive ophugget og materialerne solgt til genanvendelse, fortæller Bjarke Heiberg Jürgensen.

Skibenes position ”real time” kan følges på vesselfinder.com med søgeord ”Montenovo”.

Se video fra udskibningen af de to skibe fra Flådestation Korsør, og hør nærmere om salget på Forsvaret.TV her: