[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Skjoldan

- Det er intet mindre end en historisk milepæl, vi nu har nået, sagde chefen for Flyverstaben i Værnsfælles Forsvarskommando, generalmajor M.A.L.T. Nielsen.


Generalmajor M.A.L.T. Nielsen i midten sammen med de amerikanske samarbejdspartnere. Yderst til venste ses kommandør Kim Bo Meier, der repræsenterer Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Ordene faldt, da han, sammen med kolleger fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, på vegne af det danske Forsvar modtog den første af ni danske MH-60R Seahawk helikoptere. Sikorsky-helikopterne har nu fået installeret det sidste ekstraudstyr på Lockheed Martins anlæg i Owego i staten New York, og det var her arrangementet foregik under højtidelig stemning.

De ni Seahawk-helikoptere er længe ventede og skal afløse de skibsbårne Lynx-helikoptere, der nu har tjent Forsvaret i  35 år og stadig løser opgaver i luften for den maritime del af Forsvaret.


Når helikopterne lander i Danmark bliver de en del af Eskadrille 723, der har til huse på Flyvestation Karup.

Lang tid endnu

Selvom de første helikoptere nu skal i luften, går der et stykke tid, før medarbejderne fra Flyvevåbnet og Søværnets personel på de sejlende enheder kommer til at nyde godt af det nye udstyr. Først skal helikopterne igennem et længere testforløb hos den amerikanske flåde, der har fløjet Seahawk siden midten af 1980’erne. Helikopterne ankommer drypvis til Danmark over de næste tre år. De første tre forventes at lande i Karup i maj 2016.

Mange forberedelser
Mens testningen af de første helikoptere er i gang, sidder Forsvaret ikke stille og venter. Teknikere og piloter fra Flyvevåbnet er i disse dage i gang med deres uddannelse på den nye helikoptertype i USA. Når helikopterne står færdige, vil teknikerne være klar herhjemme til at tage imod dem og begynde arbejdet med at uddanne mere personel. I Karup bliver der bygget nye faciliteter, der skal rumme Seahawk-helikopterne. Søværnet er også i fuld gang med arbejdet med at ombygge de skibe, der skal kunne bære den nye helikoptertype i Nordatlanten.