[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Onsdag den 25. februar lægger fregatterne Niels Juel og Peter Willemoes fra kaj på Flådestation Korsør og sætter kursen mod Sjællands Odde, hvor Søværnet har sit skydeområde. Her skal de store skibe for første gang affyre Harpoon missiler. Harpoon missilerne er udviklet til brug mod andre skibe, men de kan også bruges mod mål på land.

Den version af Harpoon missilet, der skal afskydes, er de såkaldte Blast Test Vehicles (BTV).  Et Blast Test Vehicle er et missil uden sprænghoved, fremdrivningsmotor og elektronik, men med den originale raketmotor, der sikre selve affyringen. Missilet har samme vægt og tyngdepunkt som et rigtigt missil, så virkningen på det affyrende skib er den samme som ved affyring af et rigtigt missil.


Willemoes affyrer Harpoon-missil. Der er dog ikke tale om fregatten Peter Willemoes, men om torpedomissilbåden P549 Willemoes. Billedet er fra en skydning ud for Sjællands Odde i november 1981.

-Formålet med testen er at sikre, at det skjold, der skal sørge for, at der ikke opstår skader på skibet, når missilet affyres, er monteret rigtigt og virker som det skal, forklarer orlogskaptajn Arne Drygaard, der er chef for fregatprogammet i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Et Blast Test Vehicle har ikke nogen fremdrivningsmotor og derfor flyver det ikke særlig langt. Det betyder også, at missilerne ikke skydes mod et mål, men blot skal falde i havet efter et par km flyvning.

Selv om formålet med skydningen er at teste skibenes beskyttelse, vil besætningerne på de to skibe udnytte situationen med missiler i luften til at træne i at opdage og nedskyde fjendtlige missiler. Nedskydningen vil dog naturligvis kun være simuleret.

Forsvaret.tv er ombord på fregatten Niels Juel under testen og laver indslag, der vil kunne ses på kanalen efter skydningen. 

Forsvarets TV var også med, da patruljeskibet Skaden i februar 1999 affyrede et Harpoon-missil ved Sjællands Odde. Se indslag fra skydningen i vinduet her under.