[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Frømandskorpset fik både testet deres hurtige indsatsbåd, RHIB, og operatørernes udholdenhed i iskoldt vand, da en deling fra korpset deltog i øvelse Arctic Response 2015. Frømændene opererede ud fra Nyhavn, der ligger tæt på Station Mestersvig i det nordøstlige Grønland.

-RHIB’en sejler lige godt, uanset om det er 20 grader hjemme i Isefjorden eller minus 7 grader og snevejr på Grønlands østkyst. Men den vil selvfølgelig have en begrænsning, hvis den møder is, forklarer Tot, der er delingsfører i Frømandskorpset.


Frømandskorpsets RHIB i Nyhavn ved Mestersvig. Den store båd blev fløjet til Grønland i et Herculesfly.  

Under Arctic Response gennemførte frømændene blandt andet en boardingøvelse i Kong Oscars Fjord. Her skulle de efter et dyk klatre usete om bord på et fremmed skib, spillet af inspektionsskibet Thetis, for at placere sendeudstyr. Det er en øvelse frømændene har gennemført 100-vis af gange, men det kolde vand i fjorden gjorde øvelsen vanskeligere end normalt.

-Efter 20-30 minutter i vandet begyndte frømændenes fingre at være stivfrosne, og det er ret vigtigt, at de ikke er det, for de skal kunne betjene de forskellige knapper og ventiler på dykkerudstyret, siger Tot.

Delingsføreren forventer, at det stigende fokus på den arktiske region kommer til at betyde, at Frømandskorpset fremover jævnligt skal træne i Grønland.

Se videoindslag fra Frømandskorpset deltagelse i Arctic Response nedenfor.