[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Knap 50 danske veteraner med fysiske eller psykiske skader var i sidste weekend samlet til den første træningslejr forud for næste års Invictus Games. Den anden udgave af det store sportsstævne holdes i Orlando, Florida i maj 2016. Træningslejren blev holdt på Idrætshøjskolen i Sønderborg, hvor der både var plads til de mange atleter og mulighed for at træne mange af de discipliner, som veteranerne skal konkurrere i.


Sitting volleyball er en meget lille sport, men veteranerne er vilde med det sociale boldspil.

Flere af de atleter, der var med ved Invictus Games i 2014, er fortsat med de discipliner, som de kastede sig over før stævnet i London. Det kunne man blandt andet se på basketballbanen, hvor niveauet i træningen var væsentligt højere end i 2014, selv om der også denne gang er nye spillere på holdet. Men erfaringerne fra London skinnede også igennem i sitting volleyball, selv om ingen af veteranerne har spillet siden september 2014. Sitting volleyball er en meget social sport, og mange af de veteraner, der ikke var med i 2014, kom hurtigt ind i Invictus-fællesskabet gennem volleytræningen.

- Vi er blevet taget godt imod. Jeg synes ikke, at det er svært at være med. Vi går åbent til dem, og de går åbent til os, og så finder man ind i rytmen, siger Claus Bo Højgaard, der er Balkanveteran og er ny i Invictus-sammenhæng.

Ved det første stævne i 2014 var der plads til alle de danske veteraner, der havde lyst og overskud til at deltage. Denne gang har 50 veteraner meldt deres interesse, men der er kun plads til 30 på det danske hold. Omkring 20 af veteranerne skal altså sies fra, når det endelige hold sættes til januar.


Intervaltræning gør ondt, men det er vejen til succes i Florida for Jonas Hjort, Nichlas Rønne Dam og Chris Shaughnessy (i den rækkefølge de løber), der alle vandt medaljer i London.

Udvælgelsen vil ikke kun handle om at sætte et hold, der kan høste lige så meget metal som i 2014, hvor det danske hold vandt 18 medaljer.

- Vi tænker i stedet på, hvem tager den bold, som vi giver op i forhold til at udvikle sig selv. Hvem går ind i at arbejde med sig selv og os, og hvem vil fungere godt socialt, hvem vil få meget ud at være med og hjælpe os alle sammen til, at det her bliver en god oplevelse, siger kommandørkaptajn Peter Tolderlund, der er Forsvarets Idrætsinspektør og chef for det danske Invictus-projekt.

Det er planen, at der skal holdes to træningssamlinger mere for hele det danske hold. Men atleterne træner også alene eller sammen i deres discipliner rundt om i lokale idrætsforeninger for at blive klar til Florida.