[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Værnsfælles Forsvarskommando

Her til morgen har der været kamphandlinger på dele af Al Asad Air Base godt 200 km udenfor Iraks hovedstad Baghdad. Det er her 120 danske soldater træner irakiske sikkerhedsstyrker sammen med amerikanske soldater fra US Marine Corps.

Ingen af koalitionsstyrkerne har efter vores oplysninger været direkte involveret i kampene.

Der har altså heller ikke været danske soldater involveret – og alle har det godt.

De danske og amerikanske soldater er fælles om at sørge for sikkerheden i den del af den store base, hvor de opholder sig. Koalitionens del af basen hedder Camp Havoc.

Al Asad Air Base udsættes jævnligt for raketangreb og ingen af dem har ramt danske styrker. Angrebene har heller haft betydning for træningen af de irakiske sikkerhedsstyrker.

Fakta om kampen mod Isil:

• ISIL skaber humanitære kriser og store menneskelige lidelser.

• ISIL’s ekstreme ideologi, terrorisme, ambitioner og tilsidesættelse af internationale regler udgør en alvorlig trussel mod Irak og Syrien, men også mod andre lande over alt på kloden.
 
• Danmark er en del af en stærk global koalition på en lang række lande, hvis indsats mod ISIL er nødvendig, og ikke er mod nogen etniske eller sekteriske grupper.
 
• Koalitionsstyrkernes militære indsats har til formål at gøre det muligt for de irakiske sikkerhedsstyr-ker at bremse ISIL’s fremrykning og at kunne iværksætte modangreb for at genoprette kontrollen med og herredømmet over irakisk territorium.
 
• Kampen mod ISIL er en langvarig indsats på en lang række områder. Fly- og landmilitære bidrag er blot nogle af virkemidlerne.
 
• Forsvaret har udsendt F-16 bidrag, et 120 mands træningsbidrag, stabsofficerer samt transportfly.

Læs mere om indsatsen her (Irak)