[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


250 km2 øvelsesterræn set fra middelalderbyen Chinchilla.

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando


Duften af krydderurter var gennemtrængende, da de danske bæltekøretøjer rullede op og ned af de spanske bakker ved Chincilla, 200 km inde på det spanske fastland mellem Madrid og Alicante. Bælternes gummipuder syntes dog ikke at nyde de æteriske olier. Sten og klipper flåede puderne i stykker, så drift og logistik fik travlt med at skaffe nye hjemme fra Danmark.


12 danske Leopard kampvogne var NATOs stærkeste våben på den spanske landjord. Fra kampstillinger kunne de se længere, end de kunne skyde. En ny oplevelse.

De 850 soldater i danske reaktionskampgruppe er allerede godkendte og certificerede og en del af NRF, NATO Response Force.  I de første par uger gav tre forskellige "handlebaner" alligevel nye erfaringer. 
I Spanien var danskerne det eneste bidrag, der også havde et ingeniørelement med. Ellers bestod kampgruppen hovedsageligt af jyske dragoner fra Holstebro.


Ingeniørerne har pløjet sig gennem den spanske muld med mineplov og får tilbagemelding på indsatsen fra garvet befalingsmand.


Regimentcheferne fra JDR og HEC orienterer sig om kampene på VIP-dag, mens divisionschefen generalmajor Flemming Mathiasen ser ud over bakkerne i Chinchilla.


Chincilla borg og by i baggrunden. IKK skal ud på landevejen efter reparation. Transporterne blev anført af danske MP'ere.

Se video fra den sidste del af øvelsen her: