[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Emma Kirketerp, Værnsfælles Forsvarskommando

I uge 19 var op mod 30 skibe og både, seks redningshelikoptere og to fastvingede fly fra ni forskellige nationaliteter taget til Bornholm for at deltage i den årlige søredningsøvelse Baltic Sarex.


Sårede ombord på det nye finske skib Turva, der har kostet 100 millioner euro at bygge, bliver evakueret af en finsk redningshelikopter. Fotos Lars Bøgh Vinther.

Redningsenheder fra Danmark, Sverige, Tyskland, Finland, Polen, Frankrig, Estland, Letland og Litauen deltog. Østersøen ud for Rønne dannede rammen for øvelsen, der skal give tryghed til søs, hvis en forfærdelig ulykke som for eksempel en færgebrand skulle opstå.

Mange bolde i luften
Torsdag var dagen for øvelsens højdepunkt. Her skulle to skibe kollidere. Det splinternye finske patruljefartøj Turva skulle agere færge og støde sammen med det danske transportfartøj Sleipner. Der var både brand, kemikalieudslip og læk, og op mod 100 personer blev evakueret fra de to skibe. Evakueringen skete både med helikopter og gummibåde.


Knap 100 lokale bornholmere skulle agere sårede ombord på det finske skib Turva.

- For at beskæftige alle vores enheder, havde vi mange hændelser på samme tid, og en af de store udfordringer var at få en masse mennesker hurtigt væk fra en færgekatastrofe på en sikker måde, siger kaptajnløjtnant Jens Sejerskjold Sørensen, der er øvelsens hovedplanlægger.

Eva Ljungkvist er brandingeniør hos Politiet og har deltaget i Baltic Sarex i tre år. Hendes opgave er at hjælpe den On Scene Coordinator, der skal styre redningstjenesterne til søs, med at holde overblikket i en kompleks hændelse. Hun er tilfreds med øvelsens resultat.


Eva Ljungkvist (nederst i venstre hjørne) var ombord på det danske fartøj Rota, der var On Scene Coordinator i torsdagens øvelse, da de to skibe Sleipner og Turva var stødt sammen.

- I løbet af ugen har jeg set mange eksempler på gode commanders, og jeg er utrolig stolt over det, man har lavet på Baltic Sarex, siger Eva Ljungkvist.


Baltic Sarex er verdens største søredningsøvelse.