[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af besætningen på Ejnar Mikkelsen

Sejladsen med Ejnar Mikkelsen skal give maleren mulighed for at observere og blive inspireret til det videre kunstneriske arbejde.Peter Martensen har fået frie rammer, men det stod hurtigt klart for ham, at hverdagen og historien om Forsvarets virke i Nordatlanten blandt andet skulle findes i besætningen. Det har ind til videre resulteret i en række portrætter af besætningsmedlemmerne.

-Det, at der sidder et menneske, er med til at give billedet og portrættet mere sjæl og personlighed. For mig er portrættet også et minde om den livshistorie som ofte følger, når jeg portrætterer folk. Det er den historie, som jeg forsøger at få til udtryk i mine billeder, fortæller Peter Martensen.

I de to uger som Peter Martensen er om bord på inspektionsfartøjet, er skibets VIP-lukaf blevet omdannet til atelier og primære arbejdssted for maleren, hvor han kan sidde uforstyrret og arbejde. Det tager tre til fire timer at male et portræt, og det kræver stor tålmodighed fra både maleren og den portrætterede, særligt, når skibet bevæger sig i søen, eller når der sejles i is. Sejladsen i den fascinerende grønlandske natur har indtil videre budt på mange spændende oplevelser for maleren.

-Det er et privilegium at få lov til at male besætningen i deres rette element, og jeg forstår meget bedre deres fascination af livet til søs og i Grønland. Det er første gang jeg selv er i Grønland og er meget betaget at naturen, fortæller Peter Martensen og understreger;
-Det er absolut ikke sidste gang, at jeg har været i Grønland.Peter Martensen har tidligere været udsendt med støtteskibet Esbern Snare for at blive inspireret til et maleri, der skildrer skibets deltagelse i de internationale operationer mod pirateri i Det Indiske Ocean.
Hele bataljemaleriet kan ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød.