[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Missionerne, som de danske fly har deltaget i, har været offensive, og de danske fly har i den forløbne periode deltaget i missioner i Ninawa, Salah al Din og Al Anbar provinserne. Målene for bomberne har været bygninger og våbenstillinger anvendt af ISIL.

De danske fly har fløjet Close Air Support-missioner (CAS), hvor flyene er indsat som luftstøtte til styrker på landjorden. Her vil flyene patruljere over et bestemt område, hvorefter de vil kunne blive indsat af koalitionen, når der er behov for støtte. Luftstøtten vil variere afhængig af, hvad der er behov for. Det kan både dreje sig om overvågningsopgaver og bombninger af mål.

De danske fly har også gennemført Air Interdiction-missioner. Her planlægges et specifikt angreb mod et på forhånd defineret mål udførligt og detaljeret hjemmefra, og flyene flyver direkte frem til målet, kaster bomber hvis målene kan overvåges i real tid og flyver retur. Ved disse missioner har målene for bomberne været fjendtlige styrker og bygninger.

På de missioner, hvor de danske F-16 ikke har anvendt våben, har de bidraget med overvågning og indhentning af efterretninger. På sådanne overvågningsmissioner er flyene dog altid klar til at anvende våben, hvis der er behov for det.

Siden første mission den 16. oktober 2014, har det danske bidrag i alt fløjet 543 missioner og anvendt 493 bomber. Alle de danske bomber er præcisionsstyrede, hvilket vil sige, at de styres mod deres mål ved hjælp af enten laser eller GPS.

Det er besluttet at hjemtage bidraget fra d. 1. oktober 2015.

Læs mere om koalitionens gennemførte angreb hos US Central Command: www.centcom.mil

Fakta:
Det danske F-16 bidrag til Operation Inherent Resolve består af syv fly (hvoraf tre er i logistisk reserve) og op til ca. 140 mand. Lige nu er ca. 90 mand udsendt.

Udover F-16 bidrager Danmark også med et 120 mand stort bidrag fra Hæren, som skal uddanne og vejlede de irakiske sikkerhedsstyrker i bl.a. skydning, førstehjælp, føring og stabsarbejde.