[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Værnsfælles Forsvarskommando

Efter anmodning fra FN bidrager Danmark også til bekæmpelsen af ebola med søtransport.  5.januar fik DFDS fragtskibet Ark Futura 262 køretøjer og nogle 8 containere om bord i Port Sudan, og afsejlede straks mod Suez og den anden side af Afrika. 


Foto DFDS

Ark Futura sejler normalt rutefart mellem Marseilles og Tunis i Middelhavet, når ikke forsvaret aktiverer skibet til opgaver som denne. Sidste år var Ark Futura engageret mere end seks måneder med at sejle kemiske stoffer ud fra Syrien.

De 262 køretøjer skal sammen med containerne fordeles til de tre ebola-ramte lande Guinea, Sierra Leone og Liberia.  Men inden skib og besætning når så langt, er det lige et smut forbi Gran Canaria. Udover olie og forsyninger får besætningen besøg af eksperter fra Seruminstituttet, der skal instruere i brug af udstyr til sikring mod ebola-smitte.  Risikoen er dog lille, da besætningen stort set ikke kommer i land.


Foto DFDS

Læs mere om det maritime bidrag på Forsvarsministeriets side HER

Fakta
Danmark har sendt et hold sundhedspersonale på 20 personer afsted til Sierra Leone, hvor de skal hjælpe med at bekæmpe ebola. Det planlægges at sende yderligere hold af sundhedspersonale afsted. Rekruttering til disse hold er i fuld gang.

Beredskabsstyrelsen har sendt personale til Vestafrika, hvor de blandt andet skal stå for en lejr til indkvartering af sundhedspersonale. Beredskabsstyrelsen har opbygget lejren og skal de næste seks måneder også stå for vedligeholdelse af lejren i Port Loko, Sierra Leone, hvor det danske sundhedspersonale er indkvarteret.