[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Rune Dyrholm, Værnsfælles Forsvarskommando

Indholdet til de danske feltrationer har været i udbud, og opgaven med at levere mad til danske soldater, er nu delt mellem to leverandører mod tidligere 13. Det drejer sig om britiske Vestey Foods, der skal levere Wet Pouch-måltider, hvilket vil sige hovedmåltider, der er klar til at spise ud af posen, og danske Orifo, der skal levere frysetørrede morgen- og hovedmåltider, hvor der skal tilsættes enten koldt eller varmt vand. Det danske firma skal også levere alt det resterende til rationerne, hvilket for eksempel vil sige grød, brød, pålæg, nødder og energibarer. Grundlæggende vil elementerne i en feltration være de samme som hidtil, men tingene kommer blot fra andre firmaer.

- Vi har valgt både at have frysetørrede og Wet Pouch-måltider, da de har hver deres styrke. De frysetørrede måltider er meget lette at slæbe rundt med og velegnede til kolde områder, fordi de ikke indeholder vand, og derfor ikke fryser til is. Wet Pouch derimod kan i princippet spises direkte fra posen uden opvarmning, og så bevarer de smagsoplevelsen bedre end det frysetørrede. Det forklarer Stefan Hoffmann, der er sagsbehandler ved FMI og har stået for at gennemføre udbuddet.



Udvalget af retter i de nye feltrationer er valgt i samarbejde med et panel af soldater fra Trænregimentet, der har smagt på både hovedretter, proteinbarer og brød og pålæg. Men selvom det nye udvalg af retter allerede er testet af slutbrugerne, så vil udbuddet stadig blive evalueret og justeret løbende, ligesom der vil blive tilføjet nye retter hen ad vejen.

De nye retter vil være at finde i feltrationerne fra sidst på sommeren 2015.

Frysetørrede hovedretter
Kylling med ris.
Oksekød med kartoffelmos.
Pasta bolognese.
Kylling i karry med ris.
Cheese topped potatoes (vegetar).
oksekød med pasta og grønsager.
Kylling, spicy med pasta.
pasta carbonara.

Præfabrikerede hovedretter(Wet Pouch)
Chili con carne.
Kylling med champignon og pasta
Kylling sur/sød med ris.
Meatsticks(svinekød) med ris
Kylling Biryani med grøntsager.
Kikærter med karry, løg og kartofler (vegetar)
Kødboller med spaghetti.
Pasta bolognese.