[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

En udmattet kvindelig soldat, der fortæller om kroneturens strabadser, blev kåret til bedste Handmade by Soldiers video af Forsvarets følgere på facebook med 565 likes. Det var kaptajn Martin Hillmand fra Hærens Efterretningscenter, der var på pletten, da de værnepligtige afsluttede kroneturen med en lang march.


De sidste meter af de værnepligtiges Kronetur ved Hærens Efterretningscenter på Varde Kaserne. Foto: Hærens Efterretningscenter.

- Jeg har selv været med til at uddanne værnepligtige, og så ville jeg ned og se, hvordan dette hold havde klaret kroneturen. Så kom jeg i tanke om Handmade by Soldiers app’en, som Hærens Efterretningscenter skulle teste og tog min mobiltelefon op af lommen. De trætte værnepligtige var noget, som kunne være interessant for andre at se, syntes jeg, forklarer Martin Hillman.


Presseofficer ved Hærens Efterretningscenter kaptajn Martin Hillmann optræder selv i videoen "Prinsens Musikkorps", der blev nummer fire i Handmade by Soldiers konkurrencen med 174 likes.

Han fik øje på to meget udbrændte kvindelige soldater.

- Dav. Nu filmer jeg dig, sagde han til menig Warner og lavede et minuts one-take, hvor hun med tårende trillende ned ad kinderne taler om hendes oplevelse af Kroneturen.

Da Martin Hillmann genså filmen efter den havde været til evaluering af Handmade by Soldiers redaktion var han godt klar over, at han havde optaget en video, der kunne få stor opmærksomhed.

- Der var rene følelser og reflektioner over Kroneturen uden noget filter. Hun har måske gennemført noget, som hun ikke troede, hun kunne, og var rørt over sin præstation. Jeg fik fat i soldaten – menig Warner – og sagde, at hun godt kunne føle sig udstillet, når videoen blev offentliggjort. Hun havde dog ikke noget imod at videoen blev brugt på de sociale medier. På den måde er Handmade by Soldiers et superfint medie og godt, at det er begrænset til en minut, siger Martin Hillmann.

Han havde ingen forhåbninger eller bagtanker om at skulle vinde en konkurrence med sin video fra Kroneturen.

- Det er lidt sjovt, at den vandt, og det er selvfølgelig rart at få anerkendelse for sit arbejde. Både jeg og mine chefer er stolte over det. Men det var overhovedet ikke planlagt. Jeg var på rette tid og rette sted, siger han.
Martin Hillmann fik også fjerdepræmien i konkurrencen med videoen – Prinsens Musikkorps. Han vil dele sin præmie med Sofie Lykke Warner, der optrådte i sekvensen fra Kroneturens afslutning.

- Min tanke er, at Warner skal have del i præmien. I bund og grund var jeg jo bare heldig og trykkede på knappen. Hun kunne jo bare have sagt nej, bemærker Martin Hillmann.