[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Flagdagen den 5. september bliver fejret i kommuner landet over. Omkring 70 kommuner har indbudt lokale veteraner til arrangementer med musik, taler og mange steder også et let traktement.  

I flere af landets garnisonsbyer gør de imidlertid noget ekstra ud af flagdagen, der i år falder på en lørdag.

Fredericia har i weekenden omkring flagdagen besøg af fregatten Iver Huitfeldt, der er byens adoptionsskib. Fregatten ankommer med salut fra både skib og by fredag eftermiddag. På selve flagdagen marcherer besætning og Søværnets Tambourkorpset fra Kastelkajen mindegudstjeneste i Skt. Michaelis Kirke, der er kranselægning på Ryes Kaserne og ved Landsoldaten og senere taler ved skibet.

I Varde fejrer garnisonen flagdag med parade på Varde torv og åbent hus på kasernen. Lørdag formiddag marcherer omkring 500 soldater fra Hærens Efterretningscenter og Hærens Sergentskole fra kasernen til Varde Torv, hvor de stiller op til parade. Tidligt på eftermiddagen slår kasernen så dørene op for byens borgere og andre interesserede. Arrangementet begynder med en kranselægning ved mindelunden og fortsætter derefter med en kørende parade af både gamle og nyere militære køretøjer, blandt andet flere gamle panservogne. 

-Vi har mindst 15 gamle køretøjer med i paraden. Jeg tror ikke, at vi har haft den type parader siden 1970'erne, så det glæder vi os rigtig meget til, siger seniorsergent Michael Ipsen, der er presseofficer på Hærens Sergentskole.

Efter paraden er der demonstrationer af udstyr og forskellige militære discipliner, udstillinger og mulighed for prøveture i de militære køretøjer.

Også i Holstebro, Vordingborg, Haderslev og Aalborg er der større arrangementer på flagdagen. I København er der også mulighed for at besøge et af Søværnets store skibe. Dog først dagen efter flagdagen. Støtteskibet Esbern Snare holder åbent skib fra kl. 12 - 14, hvor skibet ligger ved Langelinjekaj.

Se en liste alle de lokale arrangementer her. Siden opdateres løbende.