[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

- Dykker 2, hvad er din max-dybde?

Der er helt stille et øjeblik. Alle lytter spændt. Så lyder den karakteristiske lyse HELIOX-stemme i højtaleren.

- 81,5 meter.
Søværnets dykkere skrev historie, da de 20. april var nede på over 80 meter øst for Læsø. Det var det dybeste dyk, Søværnet hidtil har udført fra et dykkerskib, og det er takket være den nye dykkerplatform HDMS Søløven. De fire dyk på over 80 meter foregik alle med klokke og HELIOX blanding. Det dybeste dyk var 82,5 meter. Tidligere har Søværnets dykkerfartøjer ikke været udstyret til at sende dykkere så langt ned i dybet.Sorte bokse
Formålet med dykningen var ikke ren rekordjagt. En af de opgaver HDMS Søløven kan få, er at lede efter sorte bokse, hvis et fly styrter ned i danske farvande. Med de vellykkede dyk er dykkerplatformen parat til en sådan eftersøgning, hvis ulykken skulle ske. Med kapaciteten til at dykke på 80 meter dækker HDMS Søløven nu 90% af de danske farvande.


HDMS Søløven på vej ud af Københavns Havn. Foto: Sune Wadskjær Nielsen.

HDMS Søløven blev taget i brug som dykkerplatform i 2013. Dykket på 80 meter var den sidste store prøve, fartøjet skulle bestå for fuldt ud at leve op til Søværnets krav til skibet. Før ombygningen var skibet et patruljefartøj af Flyvefisken-klassen.