[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Det russiske Antonov 30B flyver fra Flyvestation Aalborg, hvor Flyvevåbnets repræsentanter kontrollerer flyet og godkender flyveplanen. 

Tekst og foto: Søren Lindhardt, journalist, Værnsfælles Forsvarskommando

Et russisk Antonov 30B flyver i løbet af to dage i uge 37 rundt over det meste af landet for at fotografere udvalgte steder. Det sker som led i Open Skies-aftalen, der skal skabe tillid ved åbenhed og gennemsigtighed mellem Rusland og i dette tilfælde Danmark.

I starten af august fløj danskere og svenskere sammen og tog billeder over Moskva og Skt. Petersborg, og i maj var det over det østligste Rusland.
 


Danske og russiske flyvere ombord på det russiske fly. Nederst ses fotobrønden med kamera, som kan optage digitale billeder fra bugen af flyet.

- Det kan godt lyde mærkeligt, hvis man ikke kender konteksten, siger major Anders Sick Børgesen, der er overordnet sagsbehandler for Open Skies i Værnsfælles Forsvarskommando.

- Men der er ikke noget spionage i det. Vi har forpligtet os til at tage imod dem, lige som de er forpligtet til at tage imod os. Vi får desuden en kopi af de billeder, de tager deroppe, og vi giver også russerne en kopi, når vi har fløjet over Rusland, fortæller han.

Open Skies flyvningerne har altid udgangspunkt i Flyvestation Aalborg. Flyvevåbnet tager imod fly og besætning, og sammen gennemgår de flyveplanen, mens teknikere kontrollerer, at der ikke er udstyr ombord på flyet, som ikke en del af aftalen.

Objektiver og optageudstyr er forsvarligt gemt væk bag dæksler, som først må fjernes, når flyveplanen er godkendt.

Våbenkontrol og åbenhed
Open Skies er grundlæggende en aftale om våbenkontrol baseret på åbenhed, gennemsigtighed og tillid. Flyvningerne foregår efter helt faste spilleregler og skal varsles 72 timer i forvejen, hvis det er over Danmark og 10 dage før, hvis det er over Grønland. Russerne må i alt flyve en rute på 1400 kilometer over Danmark og 5600 over Grønland, mens Danmark må flyve en tur på op til 5600 kilometer over Rusland, da det udregnes i forhold til landets størrelse.

Den russiske besætning skal i denne omgang flyve over Danmark to dage, så der er tid til lidt socialt samvær med deres danske værter.