[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Arktisk Kommando

Øvelse Tappik, som på grønlandsk betyder "skarpe øjne", har til formål at styrke og udbygge de deltagende enheders evne til i fællesskab af løse opgaver inden for blandt andet eftersøgnings- og redningstjenesten (Search and Rescue) ved Grønland.

- Det er utroligt vigtig at kende hinanden indenfor beredskabet, således at man har tillid og respekt for hinandens faglighed, når en aktuel nødsituation opstår. Derfor er der brug for både professionelt samarbejde med blandt andet demonstration af egne færdigheder  og for socialt og venskabeligt samvær, forklarer kommandørkaptajn Jan Stripp, stabschef ved Arktisk Kommando om baggrunden for samvirkeøvelserne.

Under øvelsen deltog Grønlands Politi med deres fire SISAK'er, som er politikuttere. Arktisk Kommando deltog med henholdsvis inspektionsskibet Thetis, inspektionsfartøjet Knud Rasmussen og inspektionskutteren Tulugaq, mens Air Greenland deltog med en S-61 helikopter.

Øvelsen havde sit udgangspunkt i Nuuk, hvor alle enheder var blevet samlet til øvelsens start.

Assistance til hinandens skibe
På den første øvelsesdag var der fokus på førstehjælp, hvor lægen på inspektionsskibet Thetis underviste besætningerne af SISAK'er samt andet relevant personel på Søværnets skibe i, hvordan de bedst behandler blandt andet kuldeskader.

De efterfølgende to dage var sat af til at træne almindelig assistanceøvelser, hvor skibene på skift trænede hjælp på hinandens skibe med brandbekæmpelse, førstehjælp, slæbning og hoist til helikopter.

Fjerde dag, som også var også sidste øvelsesdag, var der fokus på det sociale element, så traditionen tro blev der afholdt en fodboldturnering i Nuuk. Her stillede øvelsesdeltagerne hver især med et hold, som kæmpede mod hinanden om Tappik-trofæet. Vinderen af trofæet blev holdet fra inspektionsskibet Thetis.

- De halvårlige TAPPIK-øvelser er en lang tradition, og det er meget positivt, at kompleksiteten hele tiden udbygges, og det professionelle niveau hæves blandt alle deltagere, fastslår kommandørkaptajn Jan Stripp.   
  

 Se billeder fra øvelsen i album på Arktisk Kommandos facebookside.