[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Martin Særmark-Thomsen, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

- Vi har fået omkring 80 kilometers sigt mere, end vi havde med radaren stående på jorden. Det giver vores operationscenter - og dermed jagerfly - en mere præcis information om den opgave, de står overfor, når vi opdager, at der er nogen på vej ind i vores luftrum, fortæller kaptajn Christian Peter Riisager fra Air Control Wing (ACW).


Den store radardome under opbygning

Radaren i tårnet er en af Forsvarets mobile radarer, og derfor er tårnet designet til at understøtte mobiliteten. Radaren placeres på en platform midt i tårnet, for derefter at blive hejst knap 25 meter op under den store, hvide kuppel, der beskytter radaren mod vind og vejr. Når platformen er hejst op på plads, sikres den med fire pneumatiske låsebolte.


Radaren nærmer sig toppen af tårnet.
Fotos: Flyvevåbnets Fototjeneste, Jan Kjær/Lars Richter.Kuplen er bygget af moduler i glasfiber, som er imprægneret med et særligt radarreflekterende materiale, så domen ikke hæmmer radarens ydeevne.

Læs mere om det nye radartårn i Forsvarsavisen nr. 1 2015

Fakta om TPS-77
Radaren er en Lockheed-Martin TPS-77.
En fuldt sammenpakket radar TPS-77 kan opstilles på 6-8 timer.
Radaren er en 3D-radar, hvilket betyder, at den kan aflæse både højde, hastighed og retning.
Radarpanelerne har et areal på 32 m2.
450 km rækkevidde
Radaren kan række ned på den anden side af Berlin i Tyskland og ind over den polske grænse, til Amsterdam i Holland og på til Stavanger i Norge.