[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Tekst og foto: Morten Fredslund

Kamp i skov, kamp i by, angreb under bevægelse, kamp fra stilling og en række andre discipliner var blandt disciplinerne, som Reaktionskampgruppe 2015-1 øvede med skarp ammunition under en seks dage lange skydeperiode i Sydtyskland. 

Det amerikanskledede Grafenwöhr Training Area i Sydtyskland, 90 km fra Nürnberg, er Europas største multinationale øvelsesområde.

- Grafenwöhr øvelsesområdet giver os mulighed for at træne en række discipliner, som det ikke er muligt at træne skarpt hjemme i Danmark. Blandt andet kan vi ikke skyde med skarpt i skov eller i nærkampbyer derhjemme, hvor det heller ikke er muligt at øve rensning af løbegange med indlagt skarpskydning, siger kaptajn Thomas Jørgensen.Rykker fagligheden til et andet niveau
Thomas Jørgensen er chef for Alfa-kompagniet, der er i Grafenwöhr med sine tre panserinfanteridelinger – to med infanterikampkøretøjet CV 90 og en med pansret mandskabsvogne M113 G3.

- Størrelsesforholdene hernede er i en kategori for sig, og det gælder også de enkelte skydeanlæg, hvor det er muligt at gennemføre hele, sammenhængende operationer med skarp ammunition, siger Thomas Jørgensen.

Hovedparten af soldaterne kommer fra 1. Bataljon ved Gardehusarregimentet, I/GHR, men der deltog soldater fra alle dele af Hæren. Blandt deltagerne var sergent Jeppe Herskind fra 3. deling ved 1 panserinfanterikompagni/I/GHR.

- Det er meget mere realistisk, når vi hernede kan gennemføre hele operationer i en lang køre uden at skulle afbryde midtvejs for at flytte til et andet skydeanlæg. Det giver en kontinuitet, som er rigtig god, og det rykker os rent fagligt til et andet niveau. Så selv om enhederne har været hårdt spændt for med mange øvelser, er turen herned godt givet ud, siger Jeppe Herskind, der har været ansat i Forsvaret i otte år.

Fokus på sikkerhed
Skydningerne i Grafenwöhr var alle offensive og omfattede en bred vifte af klassiske discipliner som rensning  af løbegange, samskydning på gruppe-, sektions-, og delingsniveau, skarpskydning for finskytter, kamp i by, rensning af skov, enkeltvognsskydning etc. Reaktionskampgruppen gennemførte op til 15 skydninger samtidig, og det krævede mange ressourcer i forhold til sikkerheden, der konstant var i højsædet. Op til 80 danske soldater var indsat som sikkerhedspersonel på de dage, der blev skudt mest.

Reaktionskampgruppe 1501, der er én af 2. Brigades reaktionskampgrupper, er på beredskab frem til sommerferien. 

Skydningen slutter fredag den 15. maj. Se flere fotos fra skydningen på Forsvarets side på facebook.