[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

En EH-101 redningshelikopter og patruljefartøjet Diana var med til at afværge en tysk familietragedie ved øen Musholm i Storebælt. Det var familiens 13-årige datter, der slog alarm, mens hendes far, mor, lillesøster og lillebror alle drev længere og længere væk fra sejlbåden.

Den ulykkelige situation begyndte med, at familiens 8-årige søn skulle have sig en dukkert i Storebælt. Han havde redningsvest på, men blev taget af strømmen. Familiemedlemmernes redningsforsøg forværrede kun ulykken. Først forsøgte den 13-årige datter at redde sin lillebror, men opgav og kom tilbage i sejlbåden Rocky igen. Næste mand i vandet var faren, som svømmede ud til sønnen. Han kunne på grund af strømforholdene ikke nå tilbage til båden igen. Moren og en 11-årig datter hoppede over bord for at hjælpe, men med samme resultat. Ingen af dem havde kræfter til at svømme hen til båden. Tværtimod blev de ført længere væk af strømmen. Alene tilbage i båden var familiens 13-årige datter, som heldigvis holdt hovedet koldt, og slog alarm over radioen.


EH-101 redningshelikopter. Foto: Emma Kirketerp.


Stor redningsindsats

Da meldingen nåede Forsvarets redningscentral satte vagthavende officer en større redningsaktion i gang. Redningshelikopteren i Roskilde gik i luften, patruljefartøjet Diana satte kursen mod Musholm og civile skibe i området fik også besked. I første omgang hoistede redningshelikopteren en redder ned til faren og sønnen. Besætningen opdagede, at moren som den eneste af de nødstedte ikke havde redningsvest på, så de lod redderen blive i vandet hos faren og sønnen, imens de hejste den 11-årige datter og moren op i redningshelikopteren. Samtidig fik datteren, som var tilbage på sejlbåden Rocky hjælp fra patruljefartøjet Dianas gummibåd. En anden sejlbåd var også ilet til ulykkesstedet. De tog redderen, far og den 8-årige dreng om bord. Hele den tyske familie var reddet.

Senere på dagen blev de genforenet på Flådestation Korsør, hvor Rocky havde fået lov at lægge til. Redningshelikopteren fløj mor og datter til Slagelse Sygehus og senere blev de kørt til flådestationen. Efter en rolig nat i Korsør fortsatte den tyske familie feriesejladsen i danske farvande.