[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Der var pårørende med flag, klappekommando fra Livgarden og chefer fra både regiment og brigade, da 30 danske soldater torsdag eftermiddag steg ud af et Herculesfly i lufthavnen i Roskilde.

Soldaterne har udgjort det danske bidrag til den britisk ledede del af kampen mod ISIL, Operation Shader. De danske soldater, der kommer fra mange dele af Hæren, har siden november trænet omkring 600 kurdiske sikkerhedsstyrker til kampen mod ISIL. Træningen har foregået i det nordlige Irak.

- Jeg tror, at vi har rykket dem en hel del, fordi de tidligere primært har stået vagt ved en observationspost eller ved en indfaldsvejs til en af de større byer. Deres infanterimæssige færdigheder og basale skydefærdigheder var ikke så gode, siger Klaus, der er seniorsergent og har uddannet kurderne i forhold over for snigskytter. 

- De har været meget glade for os. De har passet enormt godt på os og sørgede hele tiden for, at vi havde det optimalt, fortæller Lars, der er kaptajn og har været næstkommanderende for det danske bidrag.

De kurdere, som danskerne har trænet, blev sat ind i kampen mod ISIL få dage, før danskerne tog hjem

-Vi er blevet lovet, at vi får en opfølgning på, hvordan de har brugt den træning, vi har givet dem, men vi har ikke fået noget input endnu, fordi det er så nyt, at de røg afsted til fronten, fortæller Lars videre.

De danske soldater i det kurdiske område bliver ikke afløst. Hærens bidrag til kampen mod ISIL er nu koncentreret om uddannelsen af irakiske sikkerhedsstyrker i det centrale Irak.

Se videoindslag fra hjemkomsten i vinduet her under.