[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Soldater med sorte, grønne, røde og blå baretter var mandag samlet til parade på Garderkasernen i Høvelte. Soldaterne udgør størsteparten af det træningsbidrag på i alt 120 mand, som Forsvaret senere i januar sender til Irak. Her skal de danske soldater som en del af det danske bidrag til Operation Inherent Resolve være med til at træne irakiske sikkerhedsstyrker til kampen mod ISIL.


Forsvarsminister Nicolai Wammen og chefen for Hærstaben, generalmajor H.-C. Mathiesen inspicerer det danske træningsbidrag. Med sabler ved skulderen er det forrest chefen for det danske bidrag, oberstløjtnant Bo Overgaard og chefen for Livgarden, oberst Klavs Lawes.

De danske soldater blev sendt på vej af blandt andre forsvarsminister Nicolai Wammen og chefen for hærstaben, generalmajor H.-C. Mathiesen. Også den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, overværede paraden, fordi danskerne skal arbejde sammen med soldater fra US. Marine Corps.

I sin tale til soldater understregede forsvarsministeren vigtigheden af den opgave, som de danske soldater skal løse, og han benyttede lejligheden til at sige tak til de pårørende, hvis opbakning til soldaterne er afgørende.

Grundstammen i træningsbidraget kommer fra Livgarden, men det består af soldater og specialister fra store dele af forsvaret, fordi danskerne skal kunne træne de irakiske sikkerhedsstyrker i en bred vifte af militære discipliner, men også stå for egen sikkerhed, kommunikation og logistik.  Danskerne skal træne de irakiske sikkerhedsstyrker i moduler på fire til tolv ugers varighed. 

- Vores udgangspunkt er, at vi skal kunne uddanne irakerne i snart sagt alt. De ser ud til at være ret unge i tjenesten, så vi begynder med det fundamentale soldatermæssige håndværk, men spænder helt op til at uddanne stabsofficerer i at planlægge og gennemføre operationer, fortæller chefen for den danske styrke, oberstløjtnant Bo Overgaard.

De danske soldater skal bo og arbejde på en amerikansk base vest for Bagdad i det centrale Irak.

Se et indslag fra paraden her under og læs mere om det danske bidrag til kampen mod ISIL her.