[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

Mandag besøgte statsminister Helle Thorning Schmidt det første hold danske sundhedspersonale, der er udsendt til at bekæmpe ebola i Port Loko, Sierra Leone. Ved samme lejlighed hilste statsministeren også på besætningen på DFDS fragtskibet Ark Futura i havnen i Freetown. Ark Futura har fragtet containere og 262 FN køretøjer fra Port Sudan til de tre vestafrikanske lande Guinea, Liberia og Sierra Leone.Statsministeren blev fulgt på rejsen af en stor del danske medier. Til Berlingske udtalte statsministeren bl.a.

- Alle ved, at Danmark er et lille land, men vi kan gøre en forskel. Ikke mindst fordi vi har top-professionelle mennesker, der er klar til at hjælpe i en humanitær katastrofe, som ebola har udviklet sig til.

Under besøget fik statsministeren indblik i de mange forholdsregler, som sundhedspersonalet tager for at undgå smitte.


Sygeplejerske Gro forklarer statsministeren, hvordan sundhedspersonalet tager beskyttelsestøjet af og renser det efter ophold i rød zone (doffing).

Selvom statsministeren i sin nytårstale roste ebola-teamet for at udvise "ægte heltemod", og hun muligvis havde lyst til at give dem alle et ægte kram, så blev det kun til et virtuelt af slagsen. En af de skrappe forholdsregler mod smitte er nemlig forbud mod berøring, No Touch. Humøret var dog højt, da bioanalytiker Rikke introducerede statsministeren for det virtuelle kram.Fakta
Danmark har sendt et hold sundhedspersonale på 20 personer afsted til Sierra Leone, hvor de skal hjælpe med at bekæmpe ebola. Det planlægges at sende yderligere hold af sundhedspersonale afsted. Rekruttering til disse hold er i fuld gang. Hold nummer 2 ventes udsendt sidst i januar.

Beredskabsstyrelsen har sendt personale til Vestafrika, hvor de blandt andet skal stå for en lejr til indkvartering af sundhedspersonale. Beredskabsstyrelsen har opbygget lejren og skal de næste seks måneder også stå for vedligeholdelse af lejren i Port Loko, Sierra Leone, hvor det danske sundhedspersonale er indkvarteret.

Fakta om Ebolavirus:
Ebolavirus smitter gennem direkte kontakt med blod, sekreter og andre kropsvæsker. Smitterisikoen er høj, hvis man har haft tæt ansigt-til-ansigt kontakt med en patient der hoster, kaster op, har diarré eller som har blødning fra hud, slimhinder og kropsåbninger.

Tiden fra smitte til symptomer (inkubationstiden) for ebolavirus er sædvanligvis 4-10 dage, men kan variere fra 2-21 dage. Patienten er ikke smittefarlig i inkubationsperioden.
 
Kilde: Sundhedsstyrelsen