[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Børn af udsendte soldater får en særlig ankerkendelse, når Familienetværket og flere af Hærens tjenestesteder holder medaljeparader for børn på flagdagen. Børnene får overrakt en medalje og et diplom, som en anerkendelse af, at det er en belastning at have sin mor eller far på international mission.

-Det er en tanke, vi har fået, fordi det er hårdt for børnene. Vi giver medaljen og et diplom som en anerkendelse for de bekymringer, som børnene har haft, og som en tak for, at de støtter deres forældre, siger Boel Nauta fra Familienetværket. Hun forklarer, at det ikke kun er børn, hvis forældre har været udsendt, der kan få medaljen. Men alle børn, der har haft nære pårørende udsendt på international mission.


Den vigtige bagside af medaljen, hvor børnene får tak for deres indsats.

Boel Nauta skal selv med til paraden på Livgardens Kaserne, hvor omkring 15 børn er tilmeldt paraden. Men både Livgarden og Boel Nauta regner med, at flere børn tilmelder sig på dagen. Derfor tager Boel Nauta rigeligt med medaljer med, så ingen børn bliver snydt.

Selv om det er Familienetværket, der står medaljerne, bliver de bliver overrakt til børnene af en officer fra Livgarden.

-Børnene synes, at det er sjovere, at det er en person i uniform, der giver dem medaljen, siger Boel Nauta.

Børn på tre geledder
Ved flagdagsparaden på kasernen i Varde er 50-60 børn tilmeldt medaljeparaden, men også her regner man med, at flere børn gerne vil være med og de får naturligvis også en medalje, fortæller kaptajn Anders Damborg, der er kontaktofficer ved Hærens Efterretningscenter.

Ved paraden i Varde bliver børnene linet op på tre geledder, der spilles musik, og medaljerne bliver delt ud af officerer fra efterretningscenteret.

Også på dragonkasernen i Holstebro bliver der uddelt medaljer til børn på flagdagen.