[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Vejret kom til at spille en betydelig rolle under Arctic Response 2015 – årets store øvelse for Arktisk Kommando og for Arktisk Beredskabsstyrke, der for første gang var indsat i Grønland. Arctic Response 2015 foregik både i det vestlige Grønland i området omkring Nuuk og omkring Mestersvig Nordøstgrønland, og det var særligt i øst, at vejret var vanskeligt.


Jægersoldater evakuerer overlevende passagerer fra et fly, der er styrtet ned i et øde og vanskeligt tilgængeligt terræn.

Temperaturer tæt på frysepunktet og store mængder våd sne gjorde landingsbanen på Mestersvig for blød til Hercules-flyene i den centrale fase af øvelsen. Og dårligt sigt forhindrede blandt andet, at Jægerkorpset og redningsfolk fra Beredskabsstyrelsen kunne blive indsat fra luften, da de som en del af øvelsen skulle undsætte passagererne i et fly, der var styret ned i fjeldet ved Mestersvig. Vejret betød også, at en del af deltagerne ikke kunne hentes ud med fly, da øvelsen sluttede og i stedet måtte sejles fra Grønland, og at en del af øvelsesledelsen i skrivende stund stadig befinder sig på Mestersvig.


Jægersoldater og redningsmandskab fra Beredskabsstyrelsen skulle have været indsat med faldskærm, men det forhindrede den lave sigtbarhed. Redningen blev dog gennemført alligevel.

Men det dårlige vejr var ikke kun en modspiller. For vejret er altid en afgørende faktor i Grønland, og de vanskelige forhold betød, at en del af de forsøg, der skulle gennemføres som en del af øvelsen, blev ekstra udfordrende og derfor også mere givende, end hvis vejret havde været højt og flot. Soldaterne fra 2. Brigade erkendte blandt andet, at deres enkeltmandsbivuakker ikke kunne holde dem tørre i dyb og våd sne sne, og at de havde store glæde af de overlevelsespakker med mad, telte og ekstra varme soveposer, der blev afprøvet under øvelsen.


Soldater fra 2. Brigade børstes fri for våd sne, da de under øvelsen kom ind på Mestersvig for at hvile og få tørret tøj og soveposer.Frømænd kravler om bord på inspektionsskibet Thetis efter at have svømmet gennem grødis. Frømandskorpset fik for første gang også afprøvet deres RHIB (en stor og hurtig båd med oppustelige sider) under arktiske forhold.


En del af deltagerne i øvelsen flyves ud fra Mestersvig med et dansk Hercules-fly. Transporten til og fra Nordøstgrønland var en del af øvelsen, fordi den kan være en udfordring. Foto: Jess Kern Milling.

I de kommende dage bringer kommunikationssektionen flere artikler og videoindslag fra Arctic Response 2015 på forsvaret.dk og forsvaret.tv.