[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

En lille procentdel af hjemvendte soldater fra internationale missioner pådrager sig traumer efter udsendelse. I Danmark har mere end 20.000 soldater været udsendt til krigsområder siden begyndelsen af 1990’erne, så der må formodes at være mange veteraner med PTSD.  Nu får de en udstrakt hånd fra uventet side, nemlig fra miljøministeren. 

Kirsten Brosbøl, der i øvrigt selv er gift med en tidligere udsendt soldat, besøgte fredag Aboretet i Hørsholm for at gøre reklame for en ny friluftslov. Loven skal medføre flere naturoplevelser til socialt udsatte.


 
Inde i Aboretet, i den lukkede terapihave Narcadia, mødtes miljøministeren bl.a. med tre veteraner fra Forsvaret, som kunne fortælle om en positiv effekt af et 10-ugers ophold i Narcadia.
Under de 10 uger virkede naturens ro, kombineret med havearbejde, yoga, psykologsamtaler og mindfulness på de klassiske stress-symptomer ved PTSD. Søvnbesvær, indre uro og opfarenhed bl.a. blev mindre, fortæller Dorthe Varning Poulsen, som fik ideen til projektet under et møde med hjemvendte soldater på Antvorskov Kaserne.

Mød hende, miljøministeren, den ledende terapeut og ikke mindst veteranen Mads i videoen her: