[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Et par timer før den officielle del af Flagdagen for Danmarks udsendte begynder med medaljeparade og kranselægning på Kastellet i København, er det gamle citadel mål for veteraner og pårørende, der har løbet stafet fra Antvorskov Kaserne i Slagelse. Stafetløbet er det første Baton Run Denmark, og manden bag løbet er den samme veteran, der tog initiativ til at skabe en officiel flagdag for Danmarks udsendte.

-Tanken bag løbet er, at man skal huske de soldater, og alle andre, der har været udsendt. Men man skal også huske, at der er andre end de udsendte, der bliver påvirket. Det gælder i lige så høj grad de pårørende til de dræbte og sårede, siger Kim Eg Thygesen.


Kim Eg Thygesen har tidligere løbet Baton Run i Storbritannien.

Stafetløbet begynder på Antvorskov Kaserne den 4. september om eftermiddagen, og stafetten går på skift mellem de 16 løbere på de 120 km til Kastellet gennem hele natten, til løberne følges ind på Kastellet mellem 08.45 og 09.20 på flagdagen. Hvert skift er fem km, og deltagerne løber to og to. Stafetten, de bærer, er fremstillet af en båre, der har været brugt i Afghanistan.

De 16 løbere er udvalgt, så de repræsenterer de grupper, der mest direkte er blevet berørt af Danmarks deltagelse i internationale missioner. Der er veteraner, både raske og sårede, der er pårørende, og der er en far til en soldat, der blev dræbt i Afghanistan.

Læs mere om stafetløbet i Forsvarsavisen nr. 6 2015, der netop er udkommet.