[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]



Af Kim Vibe Michelsen


Der var helikoptere i luften og kampvogne med rødglødende rør i stilling, da danske og britiske infanterister støttet af CV90’ere og pansrede mandskabsvogne stormede Brikby og i ly af røgslør arbejdede sig gennem byen fra hus til hus lørdag eftermiddag. De danske livgardere og britiske Scots Guards var oppe imod stærk modstand fra en blanding af Jydske dragoner, hjemmeværnsfolk og panseringeniør soldater, der havde pakket byen ind i pigtråd, miner og skjulte befæstede ildstillinger, der gjorde målet til noget af en mundfuld.

-Vi har fokuseret på kampgruppens evne til at planlægge og udføre større kampoperationer. At integrere og anvende alle støttefunktioner i en multinational ramme har været et hovedformål. Selvom det ikke er en eksamen, kan jeg nu efter fire veludførte kampoperationer konkludere, at kampgruppen nåede målet, siger brigadegeneral, Jens Garly, der er chef for 2. Brigade.



Vand og mudder
Og det var mere end et angreb. Det var også afslutningen 2 Brigades 900 mand store øvelse White Sword 2015, som har kørt igennem regn og storm i Oksbølterrænet siden 30 november. En øvelse hvor ikke mindst vejrliget har været en udfordring. Semiorkanen Helga gav voldsomme mængder af regn og blæst, og soldaternes evne til at overleve udendørs, når alt er vådt, koldt og klamt, blev testet til det yderste. 

Kørerne fik også kam til deres hår. Måneders regn har omdannet terrænet til en mellemting mellem en sump og en sø. Vandpytterne i bæltesporerne er visse steder så dybe, at en kampvogn kan forsvinde i dem, og hjulkøretøjerne havde voldsomme problemer med at komme frem gennem mudderet i en sådan grad, at briterne måtte opgive for alvor at køre i terræn med deres pansrede Mastiffer.



Apache til parade

Øvelsen sluttede af søndag med en parade og kransenedlæggelse foran mindestenen for de faldne danske soldater fra Afghanistan, hvor amerikanere, briter og danskere stod skulder ved skulder i kampen mod Taleban. Det var også soldaternes første mulighed for at se, de amerikanske Apachehelikoptere, der skulle have deltaget øvelsen. De var indtil søndag blevet stoppet af vejrforholdene i Tyskland, men nåede paraden.

-Lad dette være et minde om den risiko, der er ved at gøre tjeneste i Forsvaret, og prisen for at kæmpe for fred i frihed,  sagde Jens Garly, da han lagde 2. Brigades krans.

Øvelse White Sword er den første dansk/britiske øvelse siden offentliggørelsen af den nylige aftale mellem Danmark og Storbritannien om dansk deltagelse i den britiske Joint Expeditionary Force.