[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Omkring 3000 soldater fra Litauen, Tyskland, Frankrig, Luxembourg, USA og Danmark træner netop nu i de store skove i øvelsesterrænnet ved Rukla i Litauen og i det omkringliggende civile terræn. De mange soldater gennemfører øvelse White Sword, der er en del af NATOs Assurance Measures, der gennemføres for at genforsikre de østlige medlemmer af NATO om alliancens solidaritet.


Forsvarschef general Peter Bartram sammen med chefen for bataljonskampgruppen fra Gardehusarregimentet oberstløjtnant Steen Wegener(med ryggen til) og premierløjtnant Thomas. Foto: Erik Bøttger

Danmark deltog også i en stor øvelse i Litauen i 2014. Den gang deltog 900 danske soldater, denne gang er det danske bidrag væsentligt større. Det store danske bidrag sender et klart signal til de baltiske lande, fastslog Forsvarschef general Peter Bartram, da han besøgte øvelsen

-Det danske forsvar er nu igen i Baltikum for at øve sig og for at vise vores partnere, at vi står sammen. Denne gang er vi her med hele 1.400 danske soldater, primært fra 2. brigade, sagde Forsvarschefen.


White Sword foregår i det store øvelsesterræn i Rukla, men også ude i det civile terræn.

Øvelsen skal træne samarbejdet mellem soldaterne fra de seks NATO-lande på tværs af sprogbarrierer, kultur og udstyr. Øvelsen fungerer samtidig som en form for eksamen for den danske bataljonskampgruppe, med en grundstamme fra 1. Panserinfanteribataljon fra Gardehusarregimentet, samt de støtteenheder, der er tilmeldt NATOs meget hurtige udrykningsstyrke (VJTF (L)), der fra januar 2017 skal være på meget højt beredskab.

White Sword er planlagt af 2. Brigade i samarbejde med litauiske hærstyrker.

- At vi har været i stand til at deployere næsten 3000 soldater fra seks nationer med hundredevis af køretøjer, hundreder af containere, kilometervis af kabler og alle de andre ting, som vi skal bruge til at træne og understøtte en deployeret styrke, viser, at vores planlægningsprocedurer virker, sagde chefen for 2. Brigade, brigadegeneral Jens Garly.


Generalmajor Leika, der er chef for de litauiske landstyrker, og brigadegeneral Jens Garly på vej til åbningsparaden. Foto: Mads Rolf Ahrenskjær, DDIV PIC

50.000 soldater på øvelse i øst
Øvelse White Sword er en del af en større øvelse, Saber Strike, der er en amerikansk ledet øvelse i de baltiske lande. Og begge øvelserne er igen en del af en meget stor og delvist sammenhængende øvelsesaktivitet i Nordøsteuropa og Østersøen i maj og juni. Den omfatter også Baltops i Østersøen, Anakonda i Polen og Swift Response i Polen og Tyskland. Øvelserne omfatter i alt omkring 50.000 soldater. Ved siden af deltagelsen i White Sword deltager Danmark i Baltops med det fleksible støtteskib Absalon og to minerydningsfartøjer.