[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

- Der er hårdt arbejde bag hvert eneste skud. Vi plejer at sige, at det er 99 % observation og 1 % skud. Så det er ikke så gloværdigt som folk går og tror, siger oversergent Benny Thomsen, der sektionsfører for finskytterne ved Jydske Dragonregiment.


Oversergent Benny Thomsen bliver interviewet af DR P4. Foto: Nikolaj Thide.

Han er træner for to af de danske hold, der har deltaget i Danish International Sniper Competition i Borris Skydeterræn i denne uge. 21 hold er med i konkurrencen, og her af er de 15 fra Danmark. Benny Thomsen er glad for, at konkurrencen har internationalt islæt.
- Som finskytte får man prøvet sit niveau af og måler sig med andre og får set nye tendenser og teknikker. Det er faktisk noget af det vigtigste at se nye måder at gøre tingene på, forklarer han.


Dansk finskytte i disciplinen forsvarsskydning. Foto: Nikolaj Thide.

Benny Thomsen har været udsendt som finskytte til Afghanistan to gange. Det kræver en stabil psyke at skulle trykke på aftrækkeren i en skarp situation.
- Det kan godt blive mere personligt, i og med man har noget stor optik, så man kommer meget tæt på det mål, man skal engagere. Det er en fordel at være lidt ældre i tjeneste og have noget livserfaring. Det går vi typisk efter ved dem, vi prøver at hverve som finskytter, slår Benny Thomsen fast.

Selve uddannelsen består af tre ugers kursus ved eget regiment og yderligere seks uger hos Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.


Det irske hold klar til disciplinen "stalking", hvor man bl.a. får point for at være så usynlig som mulig. Foto: Nikolaj Thide.

Dansk sejr
Konkurrencen i Borris blev vundet af to hold fra Jydske Dragonregiments II bataljon, og et hold fra Gardehusarregimentets opklaringseskadron tog tredjepladsen. Det er 1. Brigade, der har stået for arrangementet, der var sammensat af ni forskellige discipliner, som alle er særligt relevante for finskytter. Læs mere om resultaterne her: http://bit.ly/29aaE2g . Vinderne kvalifierer sig til at deltage i en finskyttekonkurrence i USA.
Se også flere fotos fra konkurrencen i Forsvarsgalleriet

Se videoreportage om finskytter i Hæren nedenunder.