[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Ida Suhr Birkemose / VFK


Absalon ved kajen ved Palma de Mallorca

Absalon befinder sig lige nu i det vestlige Middelhav, hvor støtteskibet patruljerer farvandet i en indsats mod terrorisme.

- Operationen hedder Active Endeavour og har faktisk eksisteret siden angrebene i New York i 2001. Vores hovedopgave er at kontakte skibene i området for at forhøre dem om, om de har set noget mistænksomt og oplyse dem om, at de skal indberette det til NATO, hvis det er tilfældet, siger kommandørkaptajn Per Moll Petersen, der er chef på Absalon.

Udover opkald til skibe, bliver der også lavet bordinger, hvor mandskab fra Absalon besøger andre skibe i Middelhavet.


Kommandørkaptajn Per Moll Petersen, chef Absalon.

Fuldt hus
Der er 138 mand om bord på støtteskibet, som udover den faste besætning på Absalon, tæller repræsentanter fra stort set hele Forsvaret.

Der er en læge og to sygeplejersker stillet til rådighed fra Forsvarets Sundhedstjeneste, to sprogofficerer og en tolk, som kommer inde fra Forsvarsakademiet, Militærpolitiet under Hærstaben, specialstyrker fra Specialoperationskommandoen og en LYNX-helikopter fra Flyvevåbnet.

Den store besætning betyder blandt andet, at flexdækket, som er det ekstra dæk støtteskibene har i forhold til fregatterne, bliver benyttet til beboelse.


Lynx-helikopteren, der er med om bord på Absalon, er her ved at lande på helikopterdækket efter en af dagens flyvninger.

Fakta
•    Operation Active Endeavour har eksisteret som operation i 15 år. Det planlægges, at operationen snart ændrer karakter og navn til Sea Guardian. Det er endnu usikkert præcis, hvornår dette sker.
•    Absalon har deltaget i Operation Active Endeavour siden 12. september, og skibet planlægger at være tilbage i Danmark igen den 3. december.
•    På missionen er der folk fra alle værn om bord. Der er blandt andet militærpoliti, en LYNX-helikopter, Frømandskorpset, sprogofficerer, en tolk, en læge, to sygeplejersker og en præst.
•    Fra 10. til 21. oktober forlader Absalon kort operation for at deltage i den store krigsøvelse Joint Warrior ved Skotlands kyst.