[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]
Af Morten Fredslund, Night Hawk JPAC
Som led i specialoperationsstyrkernes træning under Night Hawk blev forsvarsministeren sejlet fra Forsvarsministeriet til Holmen i en af Frømandskorpset store specialbyggede RHIB gummibåde. På Holmen ventede en Merlin EH101-helikopter med snurrende propeller på ministeren, som dagen igennem havde fået tildelt rollen som en særlig specialist, der senere skulle hjælpe soldaterne under en gidselfrigørelse i Aalborg. Flyveturen til Flyvestation Aalborg foregik taktisk med åben bagluge, som er typisk, når specialoperationsstyrkerne er på mission.
Ifølge planen skulle Peter Christensen være sprunget ud med faldskærm sammen med en jægersoldat i et såkaldt tandemspring. Den plan blev dog forpurret i sidste øjeblik da ministeren stod klar på rampen og kiggede ud over Aalborg. Kraftig blæst gjorde springet for farligt og jægersoldat og minister fik et ”no go”.
”Vi var blot 30 sekunder fra at springe, da det blev aflyst. Det var rigtig ærgerligt, for jeg ville jo gerne have været ude og hænge. Jeg har aldrig sprunget i faldskærm før, så jeg var klar,” sagde Peter Christensen da den danske Merlin EH101-helikopter var landet på Flyvestation Aalborg.
Her ventede soldater fra Jægerkorspet klar til at køre ministeren og hans følge til øvelseshovedkarteret i specialbyggede patruljekøretøjer, der gør jægersoldaterne i stand til at kæmpe, når der kræves noget ekstraordinært.
Briefing blev afbrudt
Men dermed var det ikke slut med overraskelser. Midt under en briefing med Night Hawks to værter; chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Jørgen Høll og chefen for Danske Division, generalmajor Flemming Mathiasen, kom der melding om, at en hasteoperation var under opsejling.
Igen steg Peter Christensen om bord i et af jægersoldaternes sandfarvede patruljekøretøjer. Nu som aktivt medlem af en jægerpatrulje, som skulle befri et gidsel. Forsvarsministeren var under hele operationen integreret i jægerpatruljen i rollen som den specialist, der skulle identificere det gidslet inden befrielsesaktionen.
”Det har været en rigtig spændende dag og især spændende at se, hvordan jægersoldaterne hele tiden ved, hvad hinanden gør. Rigtig meget sker nærmest per automatik, og det viser også, hvorfor det er så nødvendigt at træne så meget, som vores specialoperationsstyrker gør,” sagde Peter Christensen.
Han har lige besøgt FN-missionen i Mali, hvor Danmark har for tiden har udstationeret ca. 30 soldater fra specialoperationsstyrkerne.
”Der fik jeg et indblik i de meget ekstreme forhold, vores soldater skal arbejde under. Så jeg kan jo godt forstå, at der skal øvelser og træning og atter træning til, når man skal være indsat i miljøer som i Mali,” sagde Peter Christensen, der ikke havde nye opgaver med til SOF’erne som specialoperationsstyrkerne kaldes i den militære jargon. Ministeren tøvede dog ikke med at understrege, at SOF-styrkerne er en efterspurgt ressource til at løse opgaver i komplekse konfliktområder.
”I de her år kan vi tydeligt se, at opgaverne passer godt til specialoperationsstyrkerne. For modsat Afghanistan er man mere tilbageholdende med at sætte konventionelle hærstyrker ind i områder som eksempelvis Syrien, hvor billedet er meget broget. Her passer opgaverne godt til vores specialoperationsstyrker,” sagde Peter Christensen.
FAKTA:
Øvelse Night Hawk 2016 har base på Flyvestation Aalborg og Flådestation Korsør og løber af stabelen fra mandag 26. september til torsdag 6. oktober. Øvelsen er den største øvelse for specialoperationsstyrker på dansk jord nogensinde, og desuden den største specialoperationsøvelse i Europa i år.