[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Flyet vil være fyldt med forventninger om hårde konkurrencer, store oplevelser og meget gerne medaljer, når 30 danske veteraner onsdag formiddag sætter kursen mod Orlando i Florida og Invictus Games 2016. Det er et sportsstævne for fysisk og psykisk skadede veteraner. Invictus Games var en stor succes, da det blev holdt første gang i London i 2014, og holdes nu for anden gang.

-Jeg har ikke været med før, så jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal forvente. Jeg har kun hørt og læst om Invictus Games. Men jeg kan se i øjnene på dem, der var med sidste gang, at de glæder sig, siger Michel Behrndtz Jensen, der er ramt af PTSD.


Det danske hold i kørestolsrugby vandt bronze ved Invictus Games i London i 2014.

De 30 danske atleter skal konkurrere i 10 forskellige discipliner mod atleter fra 14 andre lande. Der er tilmeldt omkring 500 atleter til stævnet, der finder sted i ESPN World of Sports Complex, der er en del af Disney World. Der er åbningsceremoni for Invictus Games 2016 den 8. maj, men de danske atleter deltager allerede i indledende runder i blandt andet kørestolsbasket og kørestolsrugby fra den 6. maj.

Ved Invictus Games i London i 2014 kom de danske atleter hjem med 18 medaljer, selv om truppen kun havde haft kort tid til at træne, og flere af sportsgrenene var helt nye for atleterne. Denne gange har forberedelserne været bedre, og derfor er de sportslige forventningerne høje. Men uanset antallet af medaljer, så har Invictus Games allerede været en gevinst, fordi muligheden for at deltage i stævnet har fået skadede veteraner i gang med at dyrke idræt og ind i et fællesskab med andre veteraner.


Michael Magill, i rød T-shirt, træner sammen med andre danske roere ved en af truppens træningssamlinger.

-Tidligere kom jeg ikke ud blandt andet mennesker, det gør jeg nu. Det har været en åbning for mig, hvor jeg har fundet ud af, at jeg ikke er alene, så det har betydet rigtigt meget for min rehabilitering, fortæller Michael Magill, der er ramt af PTSD og under Invictus Games skal ro og kaste diskos.

-Det betyder meget, at man kommer ud blandt ligesindede, hvor man føler sig hjemme og ikke skal forklare sin situation. Jeg har oplevet træningssamlingerne som et frirum, hvor jeg mentalt har slappet af og kunne fokusere på at have det godt og dyrke noget sport, siger Michel Behrndtz Jensen, der deltager i kørestolsrugby og kørestolsbasket.

Ud over de 30 atleter består den samlede danske delegation også af ledere og trænere, en sundhedssektor med psykologer, fysioterapeut og bandagist, samt af pårørende til atleterne.

Læs mere om Invictus Games og de danske atleter her.

Under legene kan man følge de danske atleter her på forsvaret.dk, på forsvaret.tv og på facebook – søg på ”Invictus Games: Team Denmark”.