[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Tekst og foto: Emma Kirketerp / Værnsfælles Forsvarskommando

Station Nord
 På Grønlands nordligste station arbejder til daglig seks stationsspecialister, eller fupper som de også kaldes. Deres opgave er at stå for at vedligeholde Station Nord hele året rundt. Men i april måned har de ekstra travlt.
Operation Northern Falcon er nemlig i gang. En operation, der går ud på at tilføre nok brændstof til stationen til et helt år.

- Vi skal gerne nå at have 600.000 liter brændstof ind, så vi kan klare os frem til næste fuel lift om et år, siger seniorsergent Hans Christian Have, der er sagsbehandler på Station Nord for Arktisk Kommando. Normalt arbejder han i Aalborg, men under Northern Falcon passer han tårnet på den nordlige station og står for kommunikationen med flyene.

- Et højere aktivitetsniveau med forskere og ekspeditioner har øget vores behov for brændstof til generatorer og fly, forklarer han. Det betyder, at der lander op til seks fly om dagen i perioden fra den 6.-30. april.

Hjælp fra ukrainere og canadiere
Normalt er det et Ilyushin 76-fly fra det ukrainske flyvevåben, der hjælper danskerne med at flyve brændstof og gods fra Thule Air Base i det nordvestlige Grønland til Station Nord, som ligger 933 kilometer fra Nordpolen. Men i år deltager også et dansk C-130 J Hercules-fly og et C-17 Globemaster-fly fra det canadiske flyvevåben.

Det er første gang et C-17-fly lander på Station Nord, og det er samtidig også det største fly, der nogensinde er landet på stationen.

- Canadierne flyver brændstof til Alert-basen i det nordlige Canada, mens Operation Northern Falcon foregår. Og set i lyset af den anspændte situation i Ukraine lå det lige for at spørge canadierne, om de ville hjælpe os med at flyve brændstof til Station Nord, siger Hans Christian Have.


 
Udover brændstof bliver der også fragtet store maskiner til Station Nord under Northern Falcon. Herunder en ny, stor sneslynge, som fupperne skal bruge til at holde landingsbanen fri for sne – en af deres vigtigste opgaver på stationen, der fungerer som en nødlandingsplads for fly.