[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Søren Lindhardt, Værnsfælles ForsvarskommandoFra mandag den 2. maj 2016 er det miljøovervågningsfly fra norske Sundt Air, der fra luften overvåger havmiljøet i Danmarks territorialfarvand. (Foto: Sundt Air)

Fra og med mandag den 2. maj er det civile miljøovervågningsfly fra norske Sundt Air, der fra luften holder øje med havmiljøet omkring Danmark.

Siden januar 2000 har Flyvevåbnet forestået overvågning af danske farvande fra luften. Først med både Gulfstream og Challenger og siden 2003 kun Challenger, som hver uge har holdt øje med forurening og udslip med avanceret radarudstyr. Fremover bliver det den civile samarbejdspartner Sundt Air, der løser opgaven med at overvåge havmiljøet fra luften med en modificeret Beech Air King B200.

- Havmiljøovervågning har været en god opgave for Challengerflyene. Men også en opgave, som kan løses af civile aktører. Når Sundt Air overtager den luftbårne overvågning, kan vi frigøre Challengerflyene til andre opgaver. Det kan være indsættelser i Arktis, indsatser mod pirater, VIP-flyvning eller nye opgaver, som kommer. Vi får ikke problemer med at fylde ordrebøgerne, siger oberst Søren W. Andersen, der er chef for den nationale operationsafdeling ved Værnsfælles Forsvarskommando.

Det er fortsat Forsvaret, som står for den overordnede koordination af havmiljøovervågning samt håndtering og bekæmpelse af forurening. Sundt Air udfører den luftbårne overvågning og rapporterer til Forsvaret.

Sundt Air
Det civile firma Sundt Air underskrev kontrakt med Forsvaret i september 2015 og overtager mandag den 2. maj opgaven med at overvåge dansk farvand. Firmaet har siden 2011 løst samme opgave i Norge.