[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Hvert andet år holder Forsvaret Danish Air Show på én af de tre tilbageværende flyvestationer, og i år er turen kommet til Danmarks base for kampfly; Flyvestation Skrydstrup.

I år er der sammensat et spektakulært program med kampfly som gennemgående tema, og blandt de sjældne gæster er i år de russisk byggede jagere “SU-27 Flanker” fra Ukraine og en MIG-29 fra Polen, der begge er kendt for at være utroligt manøvredygtige. Foruden vores egne F-16 piloter, vil også både det græske og det belgiske flyvevåben vise, hvad man kan præstere med en F-16. De historisk interesserede kan især glæde sig til flyvende klassikere som Supermarine Spitfire, den svenske Draken, YAK 3U eller en Fokker Dreidecker - måske bedre kendt som “Den Røde Baron”.
 
Publikum kan også se frem til en tjekkisk MI-35 HIND kamphelikopter og en OV-10 Bronco, der betragtes som en tidlig forløber for den efterhånden legendariske A-10.

De helt store opvisningshold i år er Turkish Stars og det spanske Patruila Aguila, som har taget turen nordpå for at vise os deres kunnen, der plejer at få de fleste til at tabe pusten.

Vores egne Jægere og Frøer fra Specialoperationskommandoen byder også på en aktionfyldt demonstration af, hvordan en særdeles usamarbejdsvillig flugtbillist bliver stoppet ved hjælp af helikoptere og den nødvendige magtanvendelse. 

Danish Air Show vil i år også være den første mulighed for de fleste danskere til at stifte bekendtskab med den helt nyleverede MH-60R Seahawk, som skal afløses Lynx som Danmarks maritime helikopter.

Blandt de helt kuriøse indslag kan nævnes, at vi får få et fly-by af et amerikansk B-52 bombefly, foruden at Danmark første astronaut Andreas Mogensen også har meldt sin ankomst - godt nok ikke med en rumraket, men tæt på; han kommer i en F-16, og vil også fortælle publikum om sine oplevelser i rummet.

Læs mere om hvilke fly du kan se her.Derfor holder vi Danish Air Show
Danish Air Show blev i sin tid kaldt for Åbent Hus og blev afholdt for at give naboer og borgere i området omkring Flyvestationerne en forståelse for de til tider støjende aktiviteter. Siden er arrangement vokset til den største enkeltdags-event i hele landet, hvor op til 130000-140000 mennesker benytter lejligheden til at høre mere om Forsvarets mange opgaver, se på udstyret, tale med soldaterne og måske selv gå derfra med en drøm om at gøre karriere inden for hegnet.  

Kæmpe indsats for at afvikle trafikken
Trafikken bliver erfaringsmæssigt tæt i området omkring Flyvestation Skrydstrup, hvor Danish Air Show afholdes hvert 6. år. I år er der i samarbejde med Politiet og Vejdirektoratet lavet mange nye tiltag for at afvikle trafikken bedst muligt.

- Der er taget en lang række tiltag med ekstra skiltning, opdeling af trafik fra syd, øst, vest og nord samt op til fire indgange ind til flyvestationen, og der vil være Politi og Hjemmeværn ved trafikknudepunkter for at regulere trafikken. Vi er kort sagt langt bedre i stand til at håndtere den meget store mængde trafik i år end tidligere, og vi tror på, at der bliver god afvikling af trafikken denne gang. Det forklarer Jeppe Bach, der er projektofficer på Danish Air Show 2016.

Til pressen
Der vil være pressetelt med plads til at arbejde i. Der er også mulighed for at pressen kan parkere tæt på udstillingsområdet med sendevogne og lignende - dette forudsætter forudgående aftale med presseofficeren for Danish Air Show. Ved forudgående tilmelding kan vi være behjælpelige med at skaffe kontakt til relevante talspersoner med videre.

Tilmelding til presseofficer Britta Schade på email senest den 17. juni kl 1200: schade@mil.dk