[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Værnsfælles Forsvarskommando

Danmark stiller med en kaptajnløjtnant og en orlogskaptajn ved den internationale, maritime øvelse, Rim of the Pacific. De to danskere skal fra den 30. juni til 4. august indgå i staben i Warfare Center, der er øvelsens hovedkvarter på Honolulu i Hawaii.

- Det er en rigtig god øvelse for vores medarbejdere at deltage i. Det er en mulighed for at samle erfaring og udvide vores netværk, siger kommandørkaptajn Mikael Bill, der er chef for den internationale beredskabssektion ved Marinestaben i Karup, hvor de to officerer har deres daglige gang.

Under øvelsen kommer den ene medarbejder til at sidde i det, der kaldes Anchor Watch, hvor der bliver arbejdet med blandt andet minerydning. Den anden medarbejder skal sidde som Battle Watch Captain, altså en del af det ledelseshold i hovedkvarteret, der leverer det store overblik til øvelsesledelsen.

I øvelsen deltager 27 nationer fra hele verden. I alt bliver det til 45 skibe, 5 ubåde, 2000 fly og mere end 25.000 deltagere. Flere af Danmarks allierede i NATO deltager også, men øvelsen er en mulighed for at møde nogle af de nationer, Danmark ellers ikke ofte har mulighed for at arbejde sammen med.

I år er det 25. gang, RIMPAC bliver afholdt. Øvelsen foregår normalt hvert andet år og har, som navnet antyder, Stillehavet som udgangspunkt. Under øvelsen har de deltagende lande mulighed for at træne alle dele af maritim krigsførelse i tæt samarbejde. Det er første gang Danmark deltager som en del af øvelsen.

Følg øvelsen på facebook.