[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af VFK KOM / Foto: Hundeføreren Klaus

Den danske sprængstofhund Obelix blev forleden tildelt æren som ”Warrior of the Month.” Den får æren, fordi den har næse for at sørge for sikkerheden ved FOB (Forward Operating Base) Oqab, som ligger midt i Afghan Air Force Wing Kabuls garnison.Hunden og dens fører, Klaus, er tilknyttet TAAC-Air Force Protection (TAAC-Air = Train, Advise, Assist Command-Air) under den amerikanske 438th Air Expeditionary Wing.

Også hundeførereren fik tildelt "Warrior of the Month", men han fik den dog ikke for selv at snuse sig frem til sprængstof. Derimod blev den overrakt for hans store arbejde med at hjælpe afghanerne i opstarten af deres egen sprængstofhundekapacitet i Kabul.  

Obelix og Klaus har været en del af force protection (sikring- og eskorte) ved FOB Oqab siden midt i august, og det er den første sprængstofshund ved TAAC-Air. Deres afløsere, Christian og Itac, er lige akkurat ankommet til Afghanistan, og dette nye hold er klar til at overtage opgaven, så Klaus og Obelix kan komme hjem på en velfortjent juleferie.