[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

De to danske besætninger kommer fra 2. Kampvognseskadron og Niels Kjeldsen Eskadronen ved Jydske Dragonregiment.

Af Rune Dyrholm, journalist, Værnsfælles Forsvarskommando


I går torsdag stod to danske kampvognsbesætninger fra Jydske Dragonregiment øverst på podiet i Canada, da den internationale kampvognskonkurrence Worthington Challenge 2016 kårede årets vinder.

Kampvognsbesætningerne har i den forløbne uge dystet mod kollegaer fra så stærke nationer som USA, Canada og Chile, der alle har stillet med vindere af deres egne nationale konkurrencer.

Disciplinerne, som der er blevet dystet i, spænder fra grundlæggende soldaterfærdigheder som orienteringsløb, forhindringsbane, skydning med håndvåben, førstehjælp og meget mere til - naturligvis - at operere med kampvognene i forskellige taktiske scenarier.

- Det er godt gået at vinde konkurrencen, der foregår på lånt materiel. Det kræver en insisterende træningsindsats. Men tag ikke fejl af de mange flotte konkurrenceresultater for Panserbataljonens kampvognsbesætninger. De træner først og fremmest som kampvognseskadroner i enheder. Der er et højt bundniveau. I internationale konkurrencer lærer vi meget af andres landes og besætningers erfaringer. Jeg er stolt af vores soldater, siger chef for Hærstaben generalmajor H.-C. Mathiesen om bedriften, der for alvor har sat de danske kampvognskompetencer på verdenskortet.

En klassisk disciplin for kampvognsbesætninger: Vejhjulsskift på tid.

Worthington Challenge
Worthington Challenge er Canadas nationale dyst for kampkøretøjer, hvor Danmark for andet år i træk er repræsenteret i kampvognsdelen.

Konkurrencen gennemføres i hold af to besætninger, men under hele konkurrencen arbejdes der hver for sig og akkumuleres point til en samlet score, dog med undtagelse af skarpskydningen, hvor de to besætninger samarbejder om at nedkæmpe flest mulige mål på den hurtigste tid. De resterende discipliner byder på skydning med gevær og pistol, forhindringsbane, orientering, førstehjælp, vejhjulsskift, kørsel med kampvogn, march, materielkending med videre.

Modstanderne bestod i år af fire hold fra Canada, ét hold fra USA (med egen Abrams M1A1) og et hold fra Chile. Fælles for alle hold, inkl. det danske er, at de alle har været igennem en særlig udvælgelse og/eller har vundet deres nationale konkurrence.