[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af KFOR 35A

DANCON-marchen er en tradition, som man ofte afholder, når danske soldater er udsendt og således også i Kosovo. Onsdag d. 19. oktober - nogle dage efter den sidste marcherende var nået i mål - gik turen så af sted for officielt at overrække donationerne til skolerne.

Dragonerne (soldater fra Jydske Dragonregiment, red.) startede på den albanske skole, hvor der oprindeligt var udsigt til endnu en vinter i den gamle skolebygning fra 1945 med kakkelovne som eneste varmekilde. Skolen var oveni så lille, at man havde været nødt til at inddele eleverne i to hold, et om formiddagen og et om eftermiddagen.

Tavler overraskede soldaterne
Heldigvis havde man hen over sommeren bygget en hel ny skole ved siden af den gamle, som havde både radiatorer og langt mere plads end den gamle. Der var i den forbindelse ikke budget til de nødvendige 15 tavler i klasserne, og derfor var skolen stadig lukket. Faktisk regnede man ikke med, at den ville blive taget i brug før engang i 2017, hvor der kunne afsættes penge til tavlerne. Det var en af hovedårsagerne til, at dragonerne valgte at donere penge til skolens indkøb af netop tavler. Desværre var der ikke penge nok til fuldt ud at opfylde skolens behov, men der blev dog indkøbt syv tavler til som en god begyndelse.Overraskelsen var derfor stor, da dragonerne besøgte skolen og så, at der nu var tavler i alle klasselokaler. Skoleinspektøren forklarede, at han var kørt til kommunen, hvor han havde fortalt om donationen fra de danske soldater, hvorpå kommunen havde fundet penge til de sidste otte tavler. Inspektøren viste stolt skolen frem og overrakte også KFOR35A et håndmalet billede som synlig tak for den hjælp, dragonerne havde ydet. Omvendt blev der kvitteret med det officielle donationspapir med ordene om, at det var en donation fra alle KFOR-soldater, da DANCON-marchen var en multinational begivenhed. 

Med store og stolte smil, blev der taget afsked, og en invitation til næste uges indvielse blev også overbragt.

Skabe til skole-sko
Herefter gik turen til en lille serbisk landsby ikke langt derfra, hvor skolen var af en langt bedre kvalitet. Her var det store problem dog mangel på ordentlige skoskabe.

Når børnene kommer i skole om morgenen, skifter de deres sko for at undgå for meget mudder og snavs inde på selve skolen. Skolen havde derfor brugt deres donation på at få skiftet de gamle skohylder ud med rigtige skabe, så børnene nu kan låse deres sko inde. Ikke alle skabene var blevet leveret endnu, men et enkelt eksemplar var på plads og stod i stor kontrast til det eksisterende system. 

Skoleinspektøren var også her meget glad og stolt over at have fået en så fin gave, og efter den officielle seance blev dragonerne ledt over i skolens idrætsfacilitet: et stort telt med beton gulv og en tynd gummibelægning. Her var skolens topidrætsudøvere linet op, klar til at vise, at de ikke bare havde vundet mange pokaler men også medaljer og masser af diplomer.

Afskeden bestod også her af smil og stor taknemlighed, og en invitation til soldaterne om endelig at komme igen for at hilse på eller lege med børnene.

Se billeder fra overrækkelserne på Forsvarets Facebook: www.facebook.com/ForsvaretDanmark