[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

De seneste dages voldsomme kampe mellem regeringsstyrker og rivaliserende grupper i Juba har hidtil kostet to FN-soldater livet mens en lokal FN-medarbejder ligeledes er dræbt. Tabene er sket i forbindelse med kamphandlinger ved de to FN-lejre i hovedstaden, Tomping og UN-House, hvor tusinder civile har søgt tilflugt fra kampene. Kampene ved FN-lejrene er er foregået med både lette og tunge våben. Den danske FN-mission i Juba bor i det såkaldte Danish House i et roligere kvarter, hvor der indtil nu kun har været skudvekslinger med lette våben.

Danske Ellen Margrethe Løjt er generalsekretærens særlige udsending i Sydsudan. I en pressemeddelelse opfordrer hun de stridende parter til at stoppe kampene og snakke sammen, ligesom hun opfordrer parterne til at ophæve de mange checkpoints i byen, og igen overlade patruljeringen til FN-styrker.

- FN har givet en forholdsordre at alt personel skal forblive i sikrede områder. Alle butikker, markeder og handel er indstillet i Juba.Men vi har forberedt os godt på denne situation. Vi har i god tid sørget for at der er drikkevand og feltrationer i rigelige mængder her i Danish House, fortæller ældste danske officer (ÆDO) oberstløjtnant Torben Kristensen.
- Ingen af os danskere har på noget tidspunkt været indblandet i uroligheder. Vi er normalt 13 i UNMISS, men lige nu er tre på orlov. En fjerde tilknyttet dansker befinder sig i Entebbe i nabolandet Uganda og venter på forholdsordrer. Lige nu er den internationale lufthavn i Juba lukket, fortsætter Torben Kristensen.

Mandag forlød det at præsident Salva Kiir proklamerede våbenhvile, så der er håb om at urolighederne hører op.
Den voldelige konflikt mellem Sydsudans to største stammer, Dinka og Nuer, brød ud i december 2013.