[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Halsnæs Kommune har i flere år markeret Flagdagen for Danmarks Udsendte med et arrangement for kommunens veteraner. Men i år prøver kommunen en ny model for fejringen. Den nordsjællandske kommune markerer flagdagen med et stort arktisk arrangement ved polarfareren Knud Rasmussens hus i Hundested.

- Vi har altid lagt stor vægt på at fejre flagdagen. I år har vi besluttet, at vi gerne vil vise respekt for veteranerne ved at gøre fejringen til et bredere og mere folkeligt arrangement, hvor vi også inviterer kommunens andre borgere, så de også kan være med til at fejre veteranerne. Temaet for flagdagen er det arktiske område, som får større og større politisk betydning, og hvor Danmark løbende har udsendte fra Forsvaret. Samtidig har Halsnæs Kommune historisk en tæt kobling til det arktiske og derfor synes vi temaet er helt oplagt at vælge, fortæller borgmester i Halsnæs Kommune Steen Hasselriis.


Polarforskeren Knud Rasmussen havde sit hus i Hundested. Billedet her viser dog mindepladen på det hus i Grønland, hvor han blev født.

Ved arrangementet kan veteranerne og kommunens andre borgere høre foredrag om Knud Rasmussen og Danmarks tid som arktisk stormagt. Der er også mulighed for at prøve at køre i hundeslæde, se udstyr fra Siriuspatruljen og for at høre om slædepatruljens opgaver i Nordøstgrønland.  Hele arrangementet kommer dog ikke til at handle om Grønland. Oberst Lars Møller holder foredrag om at være udsendt som soldat.

Der bor 185 veteraner i Halsnæs Kommune. Sidste år var der omkring 50 med til den reception, der afsluttede markeringen af flagdagen. I år regner kommunen med, at 100-150 veteraner og andre borgere deltager i den åbne del af arrangementet.

Se hele programmet for Halsnæs Kommunes arrangement her.

Se listen over alle de kommunale arrangementer her.