[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

Forsvarsminister Peter Christensen og chefen for Flyverstaben M.A.L.T. Nielsen ønskede besætninger fra Hjemmeværnets Flyvende Eskadrille tillykke med deres to nye Britten-Norman Islander II. Overdragelsesceremonien fandt sted mandag 22. februar i Roskilde Lufthavn.
- For mig og se er det et supplement til overvågningsopgaver. Det kunne f.eks. være i forbindelse med alt fra færdselsregulering og til overvågning af miljøsituationer i kystnære områder, siger M.A.L.T. Nielsen.

Hjemmeværnets kommitterede Bjarne Laustsen med forsvarsminister Peter Christensen, som i dagens anledning blev iført en pilotdragt og fik en prøvetur i Britten-Norman Islander II flyet.

Avanceret udstyr om bord
Kaptajn Michael Nielsen, der er chef for Hjemmeværnets Flyvende Eskadrille forklarer, at der ikke blot er tale om et nyt fly.
- Der følger et kamera med, der kan optage fra luften og bruges til at dokumentere forskellige ting og også til om natten og finde bortkomne personer. Så det er ikke bare et fly. Det er en sensorplatform, siger han.


Flyene er forsynet med et Downlink system, som gør det muligt at transmittere film og billeder over større stande ned til en mobil jordstation.

En stor del af folkene i hans eskadrille har erfaring fra flyvevåbnet og Michael Nielsen har selv været chef for Forsvarets MEDEVAC-enhed, men arbejder nu som overlæge på Aalborg Sygehus. Udover at være chef er han også pilot.
- Vores enhed er kendetegnet ved at folk er meget dedikerede. Jeg plejer at sige, at det ikke må koste førlighed, ægteskab eller arbejde, men derudover skal man lægge rigtig mange timer i det fordi vi er en beredskabsorganisation. Jeg forventer også noget af mine folk, understeger Michael Nielsen.

Hjemmeværnet forventer ved årets udgang at have et fly i beredskab døgnet rundt. De nye fly får base henholdsvis i Roskilde Lufthavn og på Flyvestation Aalborg.

Læs mere om hjemmeværnets flyvende eskadrille her.