[Oprindeligt publiceret af Arktisk Kommando]

Af Jette Elkjær

Cessna flyet, der var på vej fra Goose Bay, Canada til Narsarsuaq i det sydvestlige Grønland, befandt sig godt 45 minutters flyvning fra Narsarsuaq, da det ene af flyets to motorer var begyndt at tabe olie. Kort tid efter indløb en ny melding om, at motoren var sat ud, og at der nu kun blev fløjet på en motor.

Som følge af nødopkaldet alarmerede Joint Rescue Coordination Centre Greenland beredskabet i Narsarsuaq, så de kunne være klar til at modtage flyet. Derudover blev inspektionsfartøjet EJNAR MIKKELSEN samt Air Greenlands beredskabshelikoptere Bell 212 og S-61 alarmeret. Joint Rescue Coordination Centre Halifax i Canada blev ligeledes kontaktet, hvorefter de sendte et C-130 transportfly mod Cessna flyets position.

Et Dash-8 fly fra Air Greenland var på vej til Narsarsuaq, men på grund af dårligt vejr i området, befandt det sig stadig i luftrummet over Narsarsuaq.

Godt en halv time efter første nødopkald var der nyt fra Cessna flyet. Meldingen lød nu på, at flyets navigationsudstyr var gået i stykker. Piloten havde derfor kun sin radio og sit udsyn fra cockpittet at navigere ud fra.

Piloten i Dash-8 flyet meddelte dog, at sigtbarheden i Narsarsuaq var så dårligt, at det ikke ville være forsvarligt at lande i lufthavnen. Det blev derfor besluttet at omdirigere Cessna flyet til Paamiut.

Under hele flyvningen til Paamiut blev Cessna flyet ledsaget af Dash-8 flyet fra Air Greenland, som derved sørgede for at navigere flyet sikkert til landing.

Lidt over klokken 15:00 modtog Joint Rescue Coordination Centre Greenland
melding om, at Cessna flyet var landet sikkert i Paamiut.

Fra Arktisk Kommando skal der lyde et WELL DONE til besætningen på Air
Grenlands Dash-8 fly samt en tak til støtten og samarbejdet med Naviair, Joint Rescue Coordination Centre Halifax samt Grønlands Politi og Dronning Ingrids Hospital, som deltog i beredskabet.

Ovenstående blev den 14. november kl. 18:30 grønlandsk tid udsendt som en pressemeddelelse.