[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

-Vi skal se, at de har teknikkerne på plads, for er de ikke det, kan du heller ikke lære fra dig som instruktør.

Sergent Jonas Riddersborg Jessen, der er en af instruktørerne på Center For Militær Fysisk Trænings store nærkampskursus, er klar i spyttet. Han forventer sig en del af de kommende instruktører, der snart skal til eksamen.
- De første to uger af kurset har vi kigget rigtigt meget på teknikkerne. Nu vil vi gerne se, at de kan begynde at undervise i dem, men også at de har dem så meget på rygraden, at de kan bruge dem i scenarietræningen, som vi ser i dag.


Undervisningen er i den tredje af de fire uger, kurset varer, flyttet fra gymnastiksalen på Svanemøllens Kaserne til Livgardens nærkampshal Fort Armadillo, der er en stor hal bygget op med gange og små og store rum. Her giver kursisterne hinanden opgaver, der afspejler deres hverdag som infanterister, MP-soldater eller sanitetssoldater.


Danske soldater i nærkampssalen Fort Armadillo.

Nærkamp fylder ikke meget i uddannelsen af danske soldater. Men ikke mindst nu, hvor Forsvaret bruger mange ressourcer på undervisning af soldater i eksempelvis Irak og Afghanistan, er det vigtigt at kunne kæmpe uden at skyde, understreger Jonas Riddersborg Jessen.

Undervisningen i nærkamp bygger blandt andet på det amerikanske kampsystem SOCP og det israelske Krav Maga. Men teknikkerne er tillempet, så de passer til en hverdag, hvor danske soldater ikke har meget tid til at træne nærkamp.


Se videoindslag om hvordan soldaterne deler håndmadder ud i Fort Armadillo.