[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnsfælles Forsvarskommando

- Ninas præstation er uovertruffen god, siger major Mona Rasmussen, der er holdleder for det danske hold, som den 1-5. juli har været til verdensmesterskaberne i Biathlon Orientering  i Jachymov, Tjekkiet. Biathlon Orientering er en af de sportsgrene, som er særlig relevant for Forsvaret, for evnen til at finde vej, skyde præcist, mens pulsen er oppe, og være en god og udholdende løber er alle ting, der kendertegner en god soldat.


Nina Najbjerg kunne løbe i mål i ensom majestæt 1.31 minutter før sin nærmeste konkurrent i disciplinen sprint. Konkurrencen består af to orienteringsløbssløjfer og to skydninger med fem skud mod skiskydningsmål - ved forbier løbes strafrunder ligesom man kender det fra skiskydning.


Nina Najbjerg ved starten af stafetløbet. Foto: Ole Christensen.

- Nina er en speedy soldat. Hun gør dog ikke så meget væsen af sig selv og er ydmyg, selv om hun er sportsudøver i verdensklasse inden for Biathlon Orientering. Jeg regnede med, at hun kunne komme i top 3, men jeg er overrasket over, at hun i den grad satte konkurrenterne på plads, siger Mona Rasmussen.


Nina Nejbjerg på vej til skydning. Biathlon Orientering minder en del om skyskydning. Foto: Ole Christensen.

Bronze i stafet
I den klassiske disciplin, hvor løberne er ude i omkring to timer, blev Nina desværre diskvalificeret, fordi hun manglede et klip på en af posterne. Hun tog revanche på stafetten, hvor hun var helt suveræn på første tur. Astrid Hadbjerg kæmpede bravt for at holde 1. pladsen på anden og sidste tur på stafetten, men blev overhalet af to finske hold, fordi hun måtte løbe et par strafrunder på grund af forbiere. Hun løb dog en bronzemedalje hjem til det danske hold.
- Det er virkeligt stort. Det er første gang, vi slår svenskerne, slår Mona Rasmussen fast.


Til højre jubler Nina og Astrid over bronzemedaljerne. Foto: Ole Christensen.


Der var ingen medaljer til herrerne til VM i Tjekkiet, men mange gode præstationer, vurderer Mona Rasmussen. Hun tilføjer, at feltet i herrernes løb var meget stærkt besat. I de såkaldte masterklasser for ældre soldater hev danskerne også en del sejre hjem. Mona Rasmussen vandt selv i både sprint og klassisk. Hos herrerne kom Jes Mose Jensen også først på den klassiske distance. Lasse Therkildsen og Nicolai Wind sejrede i en stafet.

Download fotos fra VM i Biathlon Orientering.