[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]


Håndgribelige færdigheder er med til at styrke indsatsen for at skabe stabilitet. Foto: Søren Lindhardt

Af Søren Lindhardt / Værnsfælles Forsvarskommando

I februar blev øvelsen Flintlock 2016 afholdt i Senegal, hvor 1700 soldater fra 30 afrikanske og vestlige lande deltog, herunder soldater fra Jægerkorpset.

Flintlock er en amerikansk ledet årlig øvelse for specialstyrker, som afholdes i Afrika. Øvelsens formål er at styrke afrikanske sikkerhedsstyrker, så de får bedre forudsætninger for at levere sikkerhed og stabilitet for befolkningen i Sahelregionen. Der er derfor fokus på specialstyrker fra medlemslande i Trans-Sahara Counter-Terrorism Partnership, der er et antiterrorsamarbejde mellem landende omkring Sahara.

Gensyn med nigerianske soldater

Soldaterne fra Jægerkorpset trænede soldater fra Nigerian Navy Special Boat Service (NNSBS),. Enheden opererer primært på floder og langs kysten i Nigeria, men under øvelsen var der fokus på landmilitære operationer, hvorfor Jægerkorpsets landmilitære kompetencer med fordel kunne anvendes her. Jægersoldaterne trænede blandt andet de nigerianske kolleger i, hvordan man udfører og slipper ud af baghold, førstehjælp, bykamp og forholdsregler over for improviserede sprængladninger, også kaldet IED’er.

For de to korps var der tale om et gensyn, for det er ikke første gang, Jægersoldater træner enheden. Under Flintlock 2015 i Chad trænede Jægerkorpset eksempelvis samme enhed.

Ikke langt fra undervisning til skarp praksis

Soldaterne fra NNSBS har mange spørgsmål til soldaterne fra Jægerkorpset, og spørgsmålene bunder i meget konkrete erfaringer. Enheden kæmper ofte mod terrorbevægelsen Boko Haram, som især udfører angreb i det nordøstlige Nigeria. Kampen mod terrorbevægelsen foregår ofte på landjorden, så soldaterne fra den maritime specialenhed NNSBS kan hurtigt få omsat den nye viden til egne erfaringer.

Det er ikke kun Jægerkorpset, der har trænet soldater fra NNSBS. Specialstyrker fra andre vestlige lande har tidligere forestået træning, og i marts 2016 er det soldater fra Frømandskorpset, der deler deres erfaringer med enheden. Det sker under øvelsen Obangame Express i Cameroun, hvor der denne gang er fokus på operationer i et maritimt miljø.