[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Ida Suhr Birkemose / VFK


Northern Coasts er "ejet" af Tyskland, men planlægningen går på tur blandt nationerne.

Fregatten Niels Juel og inspektionsskibet Vædderen er lige nu med i øvelsen Northern Coasts, der udspiller sig i Østersøen.

I scenariet er to lande gået sammen i en koalition, der prøver at overtage Bornholm. Det foregår imod solskinsøens vilje, og derfor er NATO indsat på et FN-mandat, hvor de prøver at standse overtagelsen.

De danske skibe er i øvelsen med på den side, der forsøger at overtage Bornholm, og de skal derfor kæmpe mod NATO de næste par dage.


En af TMG-gasterne på Niels Juel skyder efter luftmål under øvelsen.

Danmark står for planlægningen

Øvelsen startede den 2. september og strækker sig til den 15. september. De første dage foregik med planlagte øvelser, men siden den 10. september, har kampen udspillet sig, så selv ikke holdet bag planlægningen ved, hvem der vinder.

Det er Søværnets Taktiske Stab, der står bag dette års planlægning. Øvelsen er nemlig et tilbagevendende arrangement som ”ejes” af Tyskland, men hvor planlægningen går på tur. Og i år er det altså Danmark, der har udtænkt både scenarie og øvelser.

- Øvelsen er god, fordi den træner kamp og samarbejde med andre nationer. Niels Juel skal snart på uddannelse i både Neustadt og i England, så al øvelse er et skridt på vejen, siger næstkommanderende på Niels Juel, orlogskaptajn Kim Skjødt.


Næstkommanderende på Niels Juel, orlogskaptajn Kim Skjødt, står på helodækket under øvelsen.

I videoen kan du se nogle af de øvelser, besætningen på Niels Juel har været gennem.